Manifestationer mot Farc-gerillan

BOGOTÁ I regeringsstödda manifestationer visade i måndags över en miljon colombianer sin avsky för gerillan Farcs kidnappningar. Uppgifter om att gerillans knarksmugglare även samarbetar med Venezuelas militär och agenter spär på osämjan mellan presidenterna Uribe och Chávez.

Demonstrationer med paroller som “inga fler kidnappningar,“, inget mer Farc“, “inga fler döda“, “Colombia är vi“, hölls på flera orter i Colombia, men även på andra platser i världen. I huvudstaden Bogotá tågade över en halv miljon personer trötta på inbördeskrig, kidnappningar och hot.

Regeringen har stött förberedelserna inför manifestationerna som dock initierats via internetsajten Facebook.
– Det här är propaganda, helt organiserad av regeringen, sade en orolig syster till den kidnappade fransk-colombianska presidentkandidaten Ingrid Betancourt i en kommentar.

Syster och över 700 andra hålls fångna i vänstergerillan Farcs djungelläger. Gerillan stärker sin ekonomi med narkotikahandel och kidnappningar, men försöker även tvinga fram utväxlingar med sina egna fängslade gerillakamrater.

Hoppet om frigivningar och förhandlingar mellan gerillan och regeringen tilltog förra månaden efter att Farc frigav två kvinnliga fångar under stor mediabevakning. Detta efter att grannlandet Venezuelas president agerat medlare och bistått med helikoptrar. De innebar inhöstade politiska poäng för den omstridd venezuelanske presidenten Hugo Chávez.

Måndagens manifestationer – med stort folkligt stöd – stärker dock Colombias president Álvaro Uribe som stödd av USA hittills drivit en oförsonlig linje mot Farc-gerillan. Mediauppgifter om att Farc samarbetar med Venezuelas militär och underrättelsetjänst har dessutom lett till att Chávez höjt tonläget. Han varnar för öppet krig mellan länderna om colombiansk militär skulle gå över gränsen för att försöka slå mot Farcs gerillaläger, rapporterar Dagens Nyheter.

• Kokainsmugglingen från Latinamerika till Europa går allt oftare via venezuelanska hamnar, land och luftrum.

Etiketter:

Annonser