Globalt nätapotek styrdes från Malmö

SOLLENTUNA Svensk polis och åklagare har nystat upp en omfattande internethandel världen runt med narkotikaklassade och receptbelagda läkemedel. Nätapoteken tros ha styrts av en man i Malmö som tillsammans med sex andra nu åtalas för bland annat grova narkotikabrott.

– Utredningen är en av de största i Europa om narkotikaklassade läkemedel som sålts via internet, säger Ulf Jonsson, utredningsledare vid Rikskriminalpolisen, till Svenska Dagbladet.

Utredarna misstänker att försäljningen inleddes 2003 och att handeln under åren omsatt omkring 38 miljoner kronor och att uppåt 2,4 miljoner tabletter såsom Rohypnol, Viagra och morfinpreparat har skickats.

Den illegala försäljningen har varit mycket komplex för att försvåra upptäckt. Via tre olika hemsidor har kunder i 65 länder under åren kunnat beställa läkemedlen. I USA har de 80 procent av kunder funnits, medan inga leveranser troligen skett till Skandinavien.

Alla beställningar har skötts via huvudmisstänkte mannens dator i Malmö. Leveranserna har skötts av ombud i Sydafrika, Indien, Thailand, Bulgarien och Spanien. Exakt hur de misstänkta kommit över läkemedlen är ännu ej klarlagt, men en av dem har uppgett sig ha kontakt med ett 30-tal spanska apotek.
De stora intäkterna har bland annats tvättats vita via ett svenskt aktiebolag som erbjudit Internettjänster.

Härvan kunde börja rullas upp sedan en postkassörska i Bulgarien blev misstänksam mot en man som dagligen återkom med stora kassar av försändelser som skickades utrikes. Polisen grep de misstänkta ibland annat Sverige, Thailand och Spanien.

I måndags åtalades de sju gripna, varav flera suttit häktade i ett år, för grova narkotikabrott i Attunda tingsrätt i Sollentuna, rapporterar SvD. Rättegång inleds 11 februari. Åklagaren bedömer bevisningen som god, medan de gripna nekar till brott. Ingen av dem är tidigare straffade.

Etiketter:

Annonser