Fördubblad alkoholdöd i Storbritannien

LONDON Alkoholen fortsätter att skörda fler offer i Storbritannien visar ny statistik från 2006. Antalet som dör till följd av alkohol i Storbritannien har fördubblats på 15 år.

Det är den brittiska statistiska centralbyrån, Office for National Statistics som redovisar de senaste siffrorna, som är från 2006. Den alkoholrelaterade dödligheten har ökat till 13,4 personer per 100 000 invånare, en liten ökning jämfört med föregående år. Totalt avled under det året 8 758 britter på grund av alkoholrelaterade orsaker.

Jämfört med situationen i början av 1990-talet är dock ökningen drastisk. År 1991 låg den alkoholrelaterade dödligheten på 6,9 personer per 100 000 invånare och antalet döda på 4 144 personer.

Skillnaden är stor mellan könen. Dödligheten år 2006 per 100000 invånare var bland män 18,3 och bland kvinnor 8,8 kvinnor. Ändå noteras ökat antal alkoholrelaterade skador bland kvinnor, exempelvis leverskador.

Det finns även stora regionala skillnaderna i landet. Dödligheten är till exempel dubbelt så hög, 27,3 personer per 100 000 invånare, i Skottland som i Storbritannien som helhet, skriver The Scotsman.

• De nya alkoholsiffrorna manar till eftertanke i Storbritannien. Tillgängligheten på alkohol och marknadsföringen har blivit större. Flera ungdomar dricker sig allt oftare hejdlöst berusade (binge drinking).
Landet ändrade för ett par år sedan utskänkningsreglerna genom att lyfta bort tidigare stängningstid på pubar och barer klockan 23 till att i princip kunna ha öppet dygnet runt.

– Regeringen måste absolut inta en mer tuffare hållning mot alkoholen och industrin, slå ner på happy hour och oansvarig reklam, särskilt före klockan nio på kvällen, säger Alison Rogers, vd på British Liver Trust, till Guardian.

Etiketter:

Annonser