Folkhälsoministern avfärdar Fries kritik

STOCKHOLM Folkhälsominister Maria Larsson (kd) avfärdar förre narkotikasamordnaren Björn Fries kritik om att narkotikapolitiken riskerar gå baklänges och ideologiseras. “Han arbetar nu för socialdemokraterna och försöker hitta en konfliktyta“, hävdar hon.

Det var i en TT-intervju förra helgen som f d nationella narkotikasamordnaren gick ut med hård kritik mot alliansens drogpolitik sedan regeringen lagt ner Alkoholkommittén och Mobilisering mot narkotika vid årsskiftet.

– De går tillbaka till det gamla, med en uppenbar risk för en försämrad utveckling, sade Fries (bild t v) till TT.
– De säger att projekten inte ska läggas ned utan permanentas. Det där är ju ren lögn. De ersätter oss med en gammaldags byråkratisk introvert grupp, sade han också och befarade en ökad ideologisering, istället för den kunskapsriktning han menar Mobilisering särskilt värnade.

Och vare sig Folkhälsoinstitutet eller Socialstyrelsen, som är utsedda som nya huvudansvariga för att driva narkotikaplanerna, har rivstartat. Ingen ny personal har ännu anställts och man håller endast på “att formera“ sig.
På Socialdepartementet som ska stötta organisationen är dock rekryteringen och från februari ska de ny tjänstemännen börja arbeta.

Folkhälsominister Maria Larsson (bild t h) anser dock att man har mycket på gång och att 260 miljoner kronor avsatts årligen för drogpreventivt arbete tre år framöver för att stärka en långsiktig organisation.

I ett pressmeddelande, som sajten Reageramera publicerar, menar hon att Fries var införstådd med att planerna att formera en mer långsiktig struktur för drogpolitiken, vilket redan förra s-regeringen efterlyste. Och kritiken faller tillbaka på honom själv då han själv verkat som narkotikapolitisk samordnare för alliansregeringen fram till årsskiftet, hävdar Maria Larsson.
Numer arbetar han med ungdomsfrågor för det socialdemokratiska partiet.

I artikeln meddelar folkhälsoministern också att regeringen avser ta ett samlat grepp på missbruks- och beroendefrågorna och en strategi för detta ska presenteras i vår. Ministern understryker att det är viktigt att huvudmännen tar sitt ansvar för att utveckla en kunskapsbaserad missbruksvård och regeringen för samtal med Sveriges kommuner och landsting om detta.

En rapport visade ifjol att många opiatberoende runt landet har svårt att få tillgång underhållsbehandling (med subutex och metadon). Omkring hälften av landstingen släpar efter och har fått kritik. Maria Larsson har gett Socialstyrelsen i uppdrag att under detta år granska vilka åtgärder dessa landsting gör för att komma tillrätta med problemen.
Även föreskrifterna för underhållsbehandlingen ska åter ses över för att opiatberoende stängs av på fel grunder eller att kommunernas socialtjänst kunna hindra en sådan behandling.

Hon repeterar även vad uppdragen till Folkhälsoinstitutet och Socialstyrelsen i övrigt går ut på för som övertar de nedlagda kommittéernas uppgifter för att klara nationella målen vad gäller handlingsplanerna kring alkohol, narkotika, tobak och doping.

Etiketter:

Annonser