13 greps i razzior mot mc-gäng

MALMÖ/GÖTEBORG Ett hundratal poliser gjorde i tisdags tillslag på flera platser i Skåne och i Göteborg mot Bandidos. 13 personer greps med anknytning till det kriminella mc-gänget. De misstänks för medhjälp till grov ekonomisk brottslighet.

Razzior gjordes på morgonen mot 13 adresser i Ystad, Malmö, Helsingborg och Göteborg. Vid husrannsakan i klubblokaler och bostäder beslagtogs datorer och handlingar, men även mindre mängder narkotika och vapentillbehör.

Tillslagen som planerats i ett halvt år gäller främst mc-medlemmarnas roll i att ha hjälpt byggföretag undanhålla skatt på uppåt 15 miljoner kronor. De misstänks ha ordnat “paketlösningar“ med bluffakturor och fiktiva bolag för att betala svart arbetskraft inom byggbranschen.

– Man kan säga att de genom sin koppling i mc-gängen utgjort ett slags garant för att de olagliga avtalen har uppfyllts, säger chefsåklagare Mats Mattsson på Ekobrottsmyndigheten till Svenska Dagbladet.

På pappret hederliga byggföretag har betalat arbetskraft svart genom de bluffakturor till Bandidos-knutna företag för uppdiktade tjänster, misstänker åklagaren.

Gripanden senaste tiden av flera Bandidosledare har pressat tillbaka organisationen. Flera av dem sitter nu i fängelse eller i häkte, såsom Bandidos ledare i Göteborg som greps förra veckan efter det spektakulära postrånet. Ledarna för sju av Bandidos nio fästen i landet är idag frihetsberövade, enligt Dagens Nyheter.

• När ett gäng vacklar så är dock andra beredda att utnyttja situationen för att expandera. Enligt en rapport från den danska rikspolisen så är gäng med kopplingar till danska Bandidos och andra beredda att växa på andra sidan Öresund. Ett sådant är Black Cobra som “enligt egen utsago vill expandera till både Jylland och Sverige“, enligt rapporten.

De organiserade kriminella gängen – som ofta ägnar sig åt narkotika, utpressning och våldsbrott – har i Danmark pressats tillbaka. Men är samtidigt mer benägna till att välja direktkonfrontation som lett till ökat antal skottlossningar på allmän plats i särskilt Köpenhamn, rapporterar Sydsvenskan.

Tema: GÄNGEN

Grov organiserad brottslighet
ibland kallad maffia

har ökat både i Sverige och utomlands. Kriminella lokala nätverk etableras ofta i socioekonomiskt utsatta bostadsområden och invånarna drabbas. Enligt polisens bedömning 2023 så fanns det 59 utsatta områden, varav 17 särskilt utsatta, i Sverige. Insatser görs för att de ska bli tryggare och tas bort från listan.

Våld, dödliga skjutningar och sprängningar har fortsatt öka mellan gängen, vittnen vill/vågar inte berätta. Cannabis är viktig inkomstkälla för nätverken. Nyrekrytering av barn och unga har ökat.

Maffialiknande nätverk profiterar på narkotikahandel, utpressning, andra brott, ibland även laglig verksamhet (t.ex i Italien). Pengar tvättas ofta via banksystem.

Läs mer

Etiketter:

Annonser