Kokainmissbruk ökar bland unga

STOCKHOLM Kokainmissbruk ökar kraftigt i landet, särskilt bland ungdomar i storstäderna. Inflödet ökar och priserna faller, enligt en rapport från Tullverket och rikskriminalpolisen. En nordisk sambandsman i Sydamerika föreslås.

– Kokainet är inte längre enbart en innedrog, utan blir vanligare bland ungdomar i förorten. Det har blivit billigare och därmed attraktivt för flera, säger Thord Modin, chef för kriminalunderrättelsetjänsten på Rikskriminalpolisen, i en kommentar.

För att få bättre grepp om smugglingen från Latinamerika så överväger rikskrim inom ramen för ett nordiskt samarbete att placera en sambandsman i produktionsområdets närhet, exempelvis i Venezuela eller i Costa Rica.
Idag sker smugglingen via tre vanliga vägar: direkt från Sydamerika till Europa med flyg, via länder i Västafrika vidare till EU eller med fartyg via hamnar i Balkan.

I den gemensamma rapporten om drogläget i Sverige så pekar även tullen och polisen på att näthandeln med droger, läkemedel och hormonpreparat ökar.
Däremot ökar inte längre handeln med ecstasy.

Den vanligast narkotikan i landet är fortfarande cannabis (hasch och marijuana) följt av amfetamin och heroin, enligt rapporten.

• Fotnot: Rapporten Den illegala drogsituationen i Sverige 2007, kan laddas ner )pdf-fil, 22 sidor).

Etiketter:

Annonser