Mikael Bentzer: ett unikt fall

ÖSTERSUND “Det är viktigt att konstatera att hovrätten anser att nämndledamöterna beslutat i strid med lagen.“ Det påpekar Mikael Bentzer, enhetschef för Folkhälsoinstitutets tillsynsenhet, i en kommentar till Drugnews med anledning av att Göta hovrätt friat 18 småländska politiker från tjänstefel.

Göta Hovrätt friade den i två avgöranden den 15 januari 18 nämndpolitiker i två småländska kommuner från åtal om tjänstefel. Åklagaren menade att politikerna gjort sig skyldiga till tjänstefel när de beviljade serveringstillstånd trots att alkohollagens krav på kök för allsidig matlagning inte varit uppfyllda.

Enligt Bentzer är fallet unikt. Han har aldrig tidigare sett ett åtal för tjänstefel för att politiker inte följt alkohollagen.

Trots att hovrätten anser att nämndpolitikerna fattat beslut i strid med alkohollagen, frias de dock. Domstolen anser att politikerna visserligen varit oaktsamma, men att oaktsamheten varit ringa och därmed straffri. Ett av domstolens argument är att det inte framkommit något som visat på att någon lidit skada eller drabbats av annan olägenhet i och med beslutet att bevilja serveringstillstånd.

Mikael Bentzer menar dock att det kan finnas risk att någon utsätts för olägenhet på grund av att alkoholtillstånd beviljas i strid med lagen.
“En sådan olägenhet skulle kunna vara att andra som sökt med motsvarande förutsättningar i eller utanför kommunen fått avslag på sin ansökan. Det blir då risk för olika behandling“, skriver Bentzer i en skriftlig kommentar till Drugnews.

Bentzer påpekar också att den aktuella paragrafen i alkohollagen om kök för allsidig matlagning är föremål för en översyn och att det om ungefär ett år kan stå klart vad som blir resultatet av den översynen.

Etiketter:

Annonser