Tullen ska få kontrollera nykterhet

STOCKHOLM Regeringen vill ge tull och kustbevakning rätt att genomför alkoholkontroller. Det framgår av en lagrådsremiss som regeringen beslutat om. Men något förslag om att ge vaktbolag rätt att genomföra alkoholtester finns inte med.

Vid torsdagens sammanträde beslutade regeringen om utökade befogenheter för tullen och kustbevakning. Om förslaget blir lag kommer anställda vid Tullverket och Kustbevakningen få ta alkoholutandningsprov och göra ögonundersökningar för att upptäcka förare som är påverkade av droger. Även de bilinspektörer som arbetar inom polisen, men som inte är poliser, ska enligt förslaget få genomföra alkoholutandningsprov.

Förslaget innehåller inte någon ny möjlighet för vaktbolag att utföra nykterhetskontroller. Den frågan är aktuell sedan alkoholkontrollerna som utfördes av ett vaktbolag i Ystads hamn stoppats av Länsstyrelsen i Skåne. Justitieminister Beatrice Ask (m) sa i december att verksamheten fungerade väl och att man skulle finna praktiska lösningar.

När det gäller kontroll av nykterhet på sjön finns inte samma rätt som i vägtrafiken att genomföra kontroller. För att en båtförare ska få blåsa krävs att polisen har en konkret misstanke om att personen är påverkad. Då får polisen genomföra ett bevisprov. I lagrådsremissen föreslås att denna möjlighet att genomföra bevisprov också ska utsträckas till kustbevakningen.

Åklagarmyndigheten önskade i sitt remissvar att ögonundersökningar skulle få genomföras också på sjön, för att upptäcka om den som framför ett fartyg är narkotikapåverkad. Regeringen skriver i lagrådsremissen att eftersom det inte finns någon nollgräns för narkotika på sjön, så föreslås inte någon möjlighet till ögonundersökning vid misstänkt sjöfylleri.

Regeringens förslag innebär också att det blir möjligt att ta blodprov från förare som varit inblandade i trafikolyckor, men som är för skadade för att blåsa, även om det saknas misstanke om rattfylleri. Personal inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten kommer också att, utan hinder av sekretesslagen, få rätt att kontakta polisen för att förhindra eller stoppa rattfylleri.

Lagändringarna ska enligt förslaget träda i kraft den 1 juli 2008.

• Fotnot: Utredningsförslaget om att införa en bestämd gräns för sjöfylleri, precis som för rattfylleri, på 0,2 promille bereds fortfarande inom regeringskansliet. Hela lagrådsremissen: ”Ökade möjligheter att ingripa mot rattfylleri och sjöfylleri” (pdf-fil).

Tema: Rattfylleri

Påverkad…

… i trafiken95-ratt3.jpg

År 2018 omkom totalt 325 personer i vägtrafiken i Sverige. Enligt Trafikverket omkom 23 procent av dem (75 personer) i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. I genomsnitt är var femhundrade bilist rattonykter, cirka 0,2 procent av förare i trafiken.

Polisens nykterhetskontroller har minskat under senare år. Fler som upptäcks idag är påverkade av narkotika än av alkohol. Under 2018 polisanmäldes cirka 25 900 rattfylleribrott (14 300 gällde narkotika), en ökning med 3 procent.
Elsparkcyklar blir allt vanligare i trafiken, med ökad antal olyckor, men omfattas inte ännu av trafiknykterhetsregler.
• Källor: Trafikverket, Brå och MHF.

Läs mer

Etiketter:

Annonser