Olaglig alkoholreklam – igen

STOCKHOLM Konsumentombudsmannen, KO, stämmer två vinimportörer för brott mot alkoholreklamreglerna och begär att bolagen ska betala 200 000 kronor var i vite. Båda bolagen har tidigare fått förbudsförelägganden för regelbrott.

Enligt gällande regler och praxis får texten i en annons för alkohol endast innehålla sakliga uppgifter om varan och bilden ska vara neutral. Den får bara återge enstaka flaskor eller burkar, ingen dekor eller bilder av situationer som kan ge associationer i något konkret avseende.

De båda bolagen, Bornicon & Salming AB och Vino Grosso AB, bröt mot reglerna för alkoholreklam 2004 och fick då ett förbudsföreläggande, som bolagen accepterade och lovade att i fortsättningen följa alkoholreklamlagen. Om bolagen bröt mot förbudsföreläggandet skulle de få betala vite på 200 000 kronor.

Enligt KO har de båda företagen fortsatt att göra alkoholreklam i strid med alkohollagens regler och konsumentombudsmannen stämmer därför bolagen och begär att Stockholms tingsrätt ska döma ut vitet.

Etiketter:

Annonser