Kritik mot sprutrumsprogram

OSLO En utvärdering från norska Statens institutt for rusmiddelforskning riktar stark kritik mot sprutrumsprogrammet i Oslo. Försöket sattes igång utan tillräcklig planering och personalen har haft en tuff tid.

Det var i december 2004 som Stortinget beslutade om ett försök med lokaler för injicering av narkotika. Den 1 februari 2005 öppnade ett sprutrum i Oslo, där missbrukare har möjlighet att injicera heroin. Nu har de första åren utvärderats av Statens institutt for rusmiddelforskning, Sirus.

Utvärderingen tar inte ställning till om försöket bör permanentas.
-Det är mer en politisk fråga, säger Astrid Skretting, en av forskarna bakom utvärderingen, till Aftenposten.

Personalens situation lyfts fram i rapporten och man är mycket kritisk till att projektet drogs igång utan tillräckliga förberedelser. Utbildningen av personal var otillräcklig och lokalerna var inte tillfredsställande. Efter den första tidens entusiasm, medförde dålig arbetsmiljö, psykosocialt och fysiskt, till många sjukskrivningar och att anställda lämnade projektet.

Genom försöket blev det straffritt för en brukare att ha med sig en dos heroin för injicering i sprutrummet. Detta har respekterats av polisen. I praktiken har det också medfört att små mängder heroin är avkriminaliserat i centrala Oslo.

Syftet med försöket var bland annat att öka värdigheten för tungt belastade narkotikamissbrukare, ge ökade möjligheter till kontakter mellan missbrukare och missbruksvård, bidra till att förebygga infektioner och smitta, samt att reducera antalet överdoser.

Någon effekt på antalet överdoser går inte att visa. Det har inte heller blivit så mycket mer kontakt med missbrukarna utöver hjälpen med själva injicerandet. Däremot har många missbrukare fått hjälp i säkrare injiceringsteknik.

Även om de påpekar att begreppet ”värdighet” är svårt att definiera, så kommer rapportförfattarna fram till att sprutrummet ökat missbrukarna värdighet, eftersom behovet av att injicera heroin på minst skadliga sätt nu erkänns.

I rapporten konstaterar man att det finns en del dilemman med sprutrum. Bland annat pekar man på att det kan tolkas som en signal att samhället accepterar narkotikabruk. Andra, mer konkreta frågor, är varför det bara ska vara tillåtet att injicera heroin i sprutrummen, varför ska det inte också vara tillåtet att röka heroin och injicera andra droger?

De anställda upplever också den anmälningsplikt som de har när det gäller missbrukare med barn, som är gravida eller som kör bil i påverkat tillstånd, som ett dilemma eftersom den kan leda till att missbrukaren väljer bort sprutrummet.

Även FN har tidigare kritiserat försöket med den norska s.k. kommunala sprutstugan.

•Fotnot: Rapporten kan hämtas här (pdf): ”Hva nå? Evaluering av prøveordning med sprøyterom “.

Etiketter:

Annonser