“Regeringen saboterar drogpolitiken“

MALMÖ Genom nedläggning av kommittén Mobilisering mot narkotika saboterar regeringen de senaste årens framgångsrika narkotikapolitik. Det hävdar tre missbruksforskare vid Malmö högskola som anser att samordnade insatser har ersatts av ingenting och att narkomaner utestängs från vård.

I en debattartikel i Expressen anklagar forskarna Björn Johnson, Leili Laanemets och Bengt Svensson alliansen, och särskilt det kristdemokratiskt styrda Socialdepartementet, för passivitet i narkotikafrågan.

Svensk narkotikapolitik är framgångsrik när det gäller prevention och hålla nere andelen ungdomar som testar droger, men är ineffektiv att hjälpa dem som fastnat i missbruk. Narkotikadödligheten är förhållandevis hög.

Debattörerna anser att nationella narkotikasamordnaren Björn Fries och hans kommitté, som lades ner vid årsskiftet, under sina sex år tog itu med att analysera dessa problem. Och dessutom bidrog till att “avideologisera“ narkotikafrågan (en känga från debattörerna åt restriktiva lobbygrupper som RNS, ECAD och Kriminellas revansch i samhället).

“MOB har under de senaste åren arbetat intensivt med att identifiera problemen och kartlägga behoven, utveckla nya arbetssätt och samordna olika insatser. En stor del av detta arbete riskerar nu att spolieras till följd av den nya regeringens passivitet“, skriver de tre forskarna.

Som exempel nämns att ingen reaktion har följt på det “sjupunktsprogram“ Björn Fries lade fram i somras om statliga åtgärder för en bättre och mer lättillgänglig vård, särskilt för att nå tunga missbrukare. Inte heller berättat hur narkotikaforskningen ska stöttas framöver.

Och den lilla arbetsgrupp, s.k. SAMANT, som på Socialdepartementet har tillsatts för att leda och samordna myndigheternas fortsatta arbete om tobak, alkohol, narkotika och dopingmedel har hittills ej märkts. Inte heller av det råd som ska konsultera forskare, frivilligorganisationer etc.

Vad händer med sjupunktsprogrammet och den narkotikapolitiska samordningen framöver? undrar forskarna Björn Johnson, Leili Laanemets och Bengt Svensson som begär att regeringen nu agerar.
http://www.expressen.se/debatt/1.999763/regeringen-offrar-narkomanernas-liv
http://www.mobilisera.nu/templates/GeneralPage.asp?id=5012

Etiketter:

Annonser