Inget åtal i fallet Louise

VETLANDA Förundersökningen mot en man vid socialtjänsten i Vetlanda kommun misstänkt för tjänstefel i uppmärksammade fallet Louise som levde i misär med sin missbrukande pappa läggs ner. Åklagaren anser att tjänstemannen borde ha utrett flickans situation mer, men att felbedömningar inte är straffbara.

Trots flera anmälningar från grannar, polis och länsstyrelsens varningar så ingrep inte socialförvaltningen mot missförhållandena. Flickan tvingades i flera år bo med sin våldsamme psykiskt sjuke far som hon fick hjälpa att injicera amfetamin. En vinter bodde de i kylan även i en risig husvagn i skogen.

Först när flickan flydde efter att ha utsatts av sexuella övergrepp av pappan så fick hon stöd och placerades i fosterfamilj. Pappan dömdes till rättspsykiatrisk vård.

Fallet upprörde många som såg SVT:s Uppdrag granskning i våras och Vetlandabor demonstrerade utanför kommunhuset och krävde ansvarigas avgång.

Flera anmälningar gjordes mot kommunen och enskilda beslutsfattare och tjänstemän. En utredning kom fram till att det fanns tydliga brister, men att de var mer av administrativ natur och att personalen var hårt pressade och ej tillräckligt utbildade.

Åklagare Stefan Edwardson inledde dock förundersökning mot förre chefen för familjeenheten, men misstankarna om tjänstefel anser han inte kunna hålla för åtal.
– Jag anser inte att man har gjort det man borde ha gjort, men felen är inte så allvarliga att det rör sig om tjänstefel, säger Edwardson till Aftonbladet.

Journalisten Janne Josefsson som gjorde TV-reportaget och har fått många tittarreaktioner är besviken. “Ibland har den som gör grova fel tur“, säger han till tidningen.

Flickan som idag är 16 år och bor på annan ort kräver ett skadestånd av Vetlanda kommun på 1,5 miljoner kronor. Kommunens försäkringsbolag har dock svarat att man inte vill ge henne pengarna.

Etiketter:

Annonser