Landskrona vill drogtesta 14-åringar

LANDSKRONA Skolor i Landskrona kommun kan bli först i landet med att tillåta slumpvisa drogtester på högstadieelever i åttan och nian. Det finns politisk majoritet i barn- och ungdomsnämnden som i veckan tar ställning till förslaget.

– Jag hoppas att det här blir verklighet och att vi kan bli först i Sverige med det här. Vi ser en oroande utveckling i Landskrona. Debuten för droger sker allt tidigare. Särskilt bland flickor, säger ordföranden i barn- och ungdomsnämnden, Lisa Flinth (fp), till Helsingborgs Dagblad.

Förutsättningen är att både elever och föräldrar måste säga ja för att testen ska få göras. Denna vecka tar nämnden ställning till om att inleda en förstudie om hur drogtesterna skulle kunna införas i kommunen. Lagarna som idag är något otydliga, vilka drogtestmetoder som bör användas och vad som ska hända med de elever som testar positivt är något som man måste ta ställning till.

Landskrona kommun har lärt av Helsingborg där Skolverket kritiserade slumptester på vissa yrkesprogram på gymnasieskolan för att inte bara tydliga med att testerna måste vara frivilliga. När skollagen inte hjälpte så använde då istället Helsingborg arbetsmiljölagen för att kunna fortsätta med de slumpvisa testerna, samtidigt som frivillighet betonades.
Tanken i Landskrona är att man ska respektera barnets vilja om det säger nej, men då kommer föräldrarna att meddelas och diskussionen flyttas hem till köksbordet.

Drogtesterna är framför allt avsedda att fungera i förebyggande syfte. Något kommunen lärde sig under en studieresa till Storbritannien i våras där slumpvisa drogtester prövas i flera skolor.

– Om vi hittar någon som missbrukar ska vi självklart vara rustade till tänderna. Men jag tror att den viktigaste effekten är att vi ger elever i riskzonen ett argument att säga nej om de erbjuds droger. De kan säga att de ska testas, säger Lisa Flinth på barn- och ungdomsnämnden.

Det är den borgerliga majoriteten som lagt förslaget, men socialdemokraternas representant i nämnden har inget att invända mot planerna. Om allt fungerar vill Landskrona kommun redan nästa höst inleda möjligheten att drogtesta 14-15-åringar.

Kritiker mot drogtester reser dock flera farhågor Landskronas initiativ.
– Varför ska ett barn som aldrig haft något att göra med droger behöva genomgå något så drastiskt som ett drogtest. Det känns direkt fel, säger Skolverkets chefjurist Ingegärd Hilborn till Helsingborgs Dagblad.

Hon betonar att frivillighet att delta måste vara verklig. Även en jurist på utbildningsdepartementet och Lärarförbundet är tveksam till Landskrona kommuns planer.

– Vi vill absolut att skolan ska vara fri från droger. Men det krävs ett större grepp för att bekämpa problemet. Skolan behöver samarbeta bättre med polisen och socialtjänsten, säger Eva-Lis Preisz, ordförande i Lärarförbundet, till Svenska Dagbladet.

Medan drogtester blir allt vanligare i arbetslivet, så är frågan fortfarande känslig i skolvärlden. Trots det uppgav två av tre gymnasieskolor i en enkät tidigare i år att de infört drogtester. I de flesta fall handlar det om misstankebaserade tester och det är få elever som berörs per år.

I USA används drogtester alltmer på skolor och anses bidragit till att droganvändande bland ungdomar börjat vända nedåt.

Etiketter:

Annonser