Europas kokainbegär drabbar Afrika

MADRID Kokainanvändare i Europa riskerar inte bara sin egen hälsa, utan förvärrar även situationen i Västafrika där kriminella ligors kokainsmuggling alltmer hotar säkerheten. Det varnar chefen för FN:s narkotika- och brottsbekämpningsorgan, Antonio Maria Costa.

Medan kokainmissbruk minskar något i Nordamerika så håller ökad efterfrågan i Europa kokainmaffian fullt sysselsatt. Smugglingsrutter går idag även via Västafrika före inkörsporten till Europa.

I ett tal på en konferens i Madrid om kokainproblemen skrädde UNODC-chefen inte orden om de obetänksamma som ger drogen image som mentalt bränsle för “sociala vinnare“, inte som drog för förlorare.

– En kokainsniff här och en sniff där i Europa orsakar även olyckor i Afrika, som ska läggas till de befintliga – fattigdom, arbetslöshet och pandemier. Problemet kommer att bestå tills européerna tyglar sin aptit för kokain, sade Costa och nämnde att i Guinea Bissau är kokainhandeln numer nästan lika stor som landets BNP.

Han uppmanar särskilt kändisvärlden att ta större ansvar för sina ord och handlingar och bidra till att tala om faran med det mycket beroendeframkallande kokainet som “allmänhetens fiende snarare än socialt acceptabelt“. Och vädjar till media att avstå från att glamorisera drogberoende stjärnors livsstil.

Han namngav flera exempel.
– Se på Kate Moss som fortfarande får lukrativa kontrakt efter att ha fotograferats när hon sniffar kokain. Rockstjärnor som Amy Winehouse blir populära genom att sjunga “Jag ska inte till rehab“, även om hon verkligen skulle behöva, sade Antonio Maria Costa.

Och paparazzifotografer och kändisreportrar fyller magasinen om dem. Men mindre om andra – som Eric Clapton och Maradona – som medgett sitt beroende, gör något åt det och återvänder till ett liv utan droger.

UNODC-chefen uppmanade i sitt tal även till ökad satsning på narkotikaprevention och behandling.

Missbruk av kokain har ökat i Europa, särskilt vanligt i Sydeuropa, men även i Storbritannien och Norden ökar problemet. Årsbeslagen i Sverige har ofta bara varit några tiotal kilo, men transitsmuggling leder ibland till rekordbeslag. Före jul ifjol hittades omkring ett ton kokain i Göteborgs frihamn.

• Fotnot: UNODC har nyligen fått ny hemsida, mer lättnavigerad och med flera artiklar om drogrelaterad statistik och rapporter.

Etiketter:

Annonser