Narkotika tar årligen 80 000 ryssars liv

MOSKVA Omkring 80 000 ryssar dör varje år av narkotika, varav 10 000 i överdoser. För lite resurser satsas på behandling av missbrukare, kritiserar människorättsgruppen Human Right Watch.

Missbrukare får inte tillräcklig hjälp i Ryssland utan måste klara sig på egen hand, tycker HRW. Organisationen anser att ordentligt stöd och behandling för de som vill sluta missbruka skulle rädda många liv, rapporterar AFP.

Förra veckan uppgav chefen för den federala narkotikakontrollen, Aleksandr Janeskij, att årligen 70 000 ryssar avlider i olika drogrelaterade sjukdomar och övriga i överdoser. Myndigheten uppger att det finns omkring 350 000 grava narkotikamissbrukare i och att sex miljoner invånare har erfarenhet av narkotika.

Efter Sovjets sammanbrott 1990 så ökade drogmissbruk och smuggling. Relaterade hälsoproblem som hiv-smitta har kraftigt ökat. Samtidigt glesnade sociala skyddsnäten och arbetslöshet och klasskillnader växte.

Satsningar på förebyggande insatser och missbruksvård har inte varit tillräckliga.
Däremot har president Putin uppmanat till förstärkt narkotikabekämpning.

Nyligen gav han order om att en inrätta ett nytt organ, den statliga narkotikabekämpningskommittén. Det ska ha en samordningsfunktion för både federala myndigheter och regionala och lokala administrativa enheter som motverkar spridning av narkotiska och psykotropa substanser, enligt hemsidan Narkotiki.ru. Skärpta lagar och förändrad narkotikapolitik är att vänta.

Etiketter:

Annonser