“Läkemedel inte lösningen vid adhd“

LONDON/BUFFALO Effekterna av att medicinera barn med neuropsykiatriska funktionshinder som adhd med narkotikaklassade läkemedel är överdrivna och ger på längre sikt inte bättre resultat än terapi. De slutsatserna drar amerikanska forskare i en stor studie av nära 600 barn.

I studien, The Multimodal Treatment Study of Children with ADHD, har omkring 600 barn med bland annat koncentrationsstörningar följts sedan 1990-talet. 1999 rapporterades att de efter ett års medicinering visade bättre effekt än beteendeterapi.

Studien hade stor inverkan för att medicinering med exempelvis Concerta och Ritalin senare dramatiskt ökade både i Europa och USA.

Men efter en fortsatt treårsuppföljning av 485 av barnen uppger nu en av medförfattarna till rapporten att effekterna nog överdrevs i den första studien.
– Vi trodde att barn som medicinerades en längre tid skulle få bättre resultat. Men så blev inte fallet. Barnen växte inte lika mycket som andra barn vare sig i längd eller vikt. Dessutom fanns det inga välgörande effekter, inga alls, säger professor William Pelham vid universitetet i Buffalo, till

Relaterad läsning