Fiskolja ersätter omstridda läkemedel?

GÖTEBORG/WASHINGTON Barn med neuropsykiatriska funktionshinder som adhd får minskade besvär om de äter kosttillskott med fiskolja, visar en svensk studie med 75 barn i Göteborg. Något som kan bli ett alternativ till behandling med narkotikaklassade läkemedel.

Barnen som var i åldrarna 8 till 18 visade efter en tids intag av kosttillskott som finns i alla hälsobutiker mindre symptom, blev piggare och fick förbättrat minne. Allra tydligast var effekten på barn med diagnosen add, barn med den mildrare form av adhd.

Studien tyder på att en stor del av de barn som idag får omstridda centralstimulantia skulle kunna klara sig med fiskolja och jättenattljusolja (i handeln kallat EyeQ), anser forskarna.

– Ja, omkring hälften av barnen visade positiv effekt på fiskoljan. Och om fler barn tog dessa kosttillskott så skulle trycket minska på sjukvården, säger till Drugnews Sven Östlund, psykolog på Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg, som arbetat med studien.

Den ger stöd för tidigare undersökningar som pekat på att fiskolja ger liknande förbättringar för barn med koncentrationssvårigheter. Men i den svenska studien har inte deltagit allmänt stökiga barn, utan 64 pojkar och 11 flickor som särskilt som utretts och fått diagnosen adhd (varav hälften hade add).
Dessa barn tros ha en obalans mellan fettsyrorna i hjärnan och kan därför behöva extra kosttillskott för att fungera bättre.

Första tre månaderna fick hälften av barnen kapslar med en sammansättning av naturlig omega-3 och omega-6, den andra hälften var en kontrollgrupp som fick olivolja. Vart fjärde barn som fick fiskolja fick klart mindre besvär och för add-barnen var förbättringen 35 procent.
Sju procent av barnen i placebogruppen uppgav förbättring.

Följande tre månader fick alla barnen fiskeoljakapslar. 47 procent av dem visade effekt med ökat lugn och koncentration vilket underlättar livet i såväl skolan, i hemmet och bland kompisar. Bland barn med add visade hela 58 procent förbättring.

– Min bedömning är att en del barn framöver kan ersätta traditionella amfetaminläkemedel med naturmedel, säger specialpedagog Gunnar Fransson till Drugnews.
Och föräldrar kan påverka situationen för sina oroliga barn och låta dem pröva fiskolja när de årsvis köar till utredning för sina koncentrationsbesvär.
– I en del fall kan de dessutom kanske lämna kön och klara sig med naturmedlet, säger Gunnar Fransson.

Han är nu i Washington och presenterar studien på en adhd-konferens tillsammans med psykolog Sven Östlund, kollega i forskningsgruppen som gjort studien vid Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg.

Även om studien är liten så tyder undersökningen på att naturmedel kan ha lika god effekt som dagens omstridda läkemedel med låga doser av centralstimulantia. Många av föräldrarna till barnen i studien har varit emot att ge dem narkotikaklassad medicin, medan kosttillskott varit mindre dramatiskt.

Även om studien är liten så tyder undersökningen på att naturmedel kan ha lika god effekt som dagens läkemedel med låga doser av centralstimulantia (ex Ritalin och Concerta). Många av föräldrarna till barnen i studien har varit emot att ge narkotikaklassad medicin, medan fiskolja varit mindre dramatiskt.

I nästa fas av studien ska fiskoljans positiva effekter på inlärningsförmågan studeras. Testresultaten tyder redan på att barn som tar kosttillskottet får markant ökat läshastighet och läsförståelse.

Etiketter:

Annonser