Starköl i lasten ledde till smugglingsdom

UPPSALA Två män som ertappats av tullen med nära 2000 liter starköl i en skåpbil har dömts för smugglingsbrott. De förnekar avsikt om vidareförsäljning, men Uppsala tingsrätt anser att mängden öl talar emot dem.

Männen, 39 och 47 år, från Uppsala hade i våras varit Tyskland och bunkrat rejält med alkoholdrycker. Helsingborgstullen kunde konstatera att de fyllt skåpbilen med 1972 liter starköl, 182 liter vin och 62 liter sprit.

Den ene av männen uppgav att han handlat inför en större födelsedagsfest, den andra att hans del var avsett för eget och bekantas bruk. Rätten godtog förklaringarna vad gäller vin och sprit, men inte om starkölen.

Dels är mängden starköl tio gånger mer än den indikativa nivå som EU anser rimligt vid inresa, dels hade männen uppgivit en mindre mängd än den verkliga i tullen. Något som leder tingsrätten till slutsatsen om försäljningsplanerna, rapporterar Upsala Nya Tidning.

Då männen tidigare varit ostraffade så slipper de fängelsestraff och får istället villkorliga domar för smugglingsbrottet. Starkölen får de inte behålla, däremot övriga alkoholdrycker.

Etiketter:

Annonser