Alkotester i hamnar kan stoppas

YSTAD/STOCKHOLM De alkotester som sköts av privata vaktbolag vid färjeterminaler i Ystad och Stockholm kan vara olagliga. Det menar rikspolisstyrelsen som vill stoppa kontrollerna som hittills avslöjat hundratals onyktra förare.

Alkotesterna inleddes i våras och är frivilliga att deltaga i och är särskilt riktade mot yrkeschaufförer. Omkring 20 000 resenärer har kontrollerats i Ystad och 127 påverkade förare har rapporterats till den lokala polisen. Modellen anses framgångsrik och nyligen har även startats i Stockholm.

Men rikspolisstyrelsen anser ändå att det strider mot reglerna.
– När man agerar i bevakningsbolagets uniform så framstår det för den som blir stoppad att det här är någon som har befogenhet att göra den här åtgärden, säger Lars Sjöberg på RPS till Ekoredaktionen.

Bevakningsföretaget Högestad Security i Ystad gör kontrollerna på uppdrag av kommunala hamnbolaget efter önskemål från lokala politiker. Man har uppfattat det som att man haft lokala polisens klartecken. Men länsstyrelsen kommer inte att tillåta alkotesterna i fortsättningen om rikspolisstyrelsen i sitt remissvar motsätter sig dem.

– Det är tråkigt för att vi gör ett bra jobb här och det behövs eftersom resurserna inte räcker hos polismyndigheten. Eftersom vi under en månad tog 40 rattfyllor, så känner jag att vi verkligen gör nytta, säger Steve Hansen, vd för Högestad Security, till Ekot.

Alkotester i färjeterminaler är ett resultat av den debatt om rattfylleri som började efter att en ungersk berusad lastbilschaufför körde ihjäl fem personer 2004 i Skåne. Mannen hade druckit på färjan vid överfarten till Sverige.

Etiketter:

Annonser