Schenström avgår efter krogkväll

STOCKHOLM Statsministerns närmaste medarbetare, statssekreterare Ulrica Schenström (m), avgår. “Jag har agerat olämpligt“, skriver hon i ett pressmeddelande natten till torsdagen om det beryktade krogbesöket med en TV-reporter.

I onsdags kväll hade statsrådsberedningen först meddelat att hon tar en time-out på obestämd tid. Men strax efter klockan ett på natten offentliggjordes att hon begär att få lämna sin tjänst.

Däremellan hade TV4 gått ut med uppgiften att deras politiske reporter Anders Philblad stått för notan där framgick att de båda druckit vin och öl för 945 kronor vid krogbesöket förra veckan. Aftonbladet publicerade känsliga bilder som tydde på att de var berusade. En debatt drog igång dels om hon samtidigt hade ansvaret för regeringens krisberedskap, dels om relationer beslutsfattare och journalister.

“Redan de bilder som publicerats och det faktum att jag genomfört samtal med en journalist och i det sammanhanget druckit vin är beklagansvärt. Jag har agerat olämpligt och det gör att jag inte anser mig kunna fungera med fullt förtroende i mitt uppdrag“, skriver Schenström i pressmeddelandet.

Hon hänvisar vidare till i sin avgångsansökan om att hon de senaste dagarna varit pressad och att hon arbetat hårt senaste åren. Hon beklagar också att hon inte klarlagt för statsministern och allmänheten vad som förevarit den aktuella kvällen.

Statsminister Fredrik Reinfeldt har försvarat sin statssekreterare hela tiden och samtidigt vägrat berätta om huruvida hon hade krisjour den aktuella kvällen. Något som oppositionen och även borgerliga politiker kritiserat och riskerade leda till alliansregeringens egna “Danielsson-Tsunami-affär“.

Schenströms avgång är ett bakslag för Reinfeldt som nu förlorar ytterligare en medarbetare han själv varit med att utse. Reinfeldt vill inte kommentera hennes avgång före frågestunden i riksdagen torsdag eftermiddag.

• En polisanmälan mot statssekreterare Ulrica Schenström för misstanke om mutbrott väntas komma in till riksenheten mot korruption under torsdagen, enligt SR Ekot.

Etiketter:

Annonser