Kontrakt för barns rätt till vit jul

STOCKHOLM “Alla barn har rätt till en vit jul“ är slogan för den kampanj IOGT-NTO-rörelsen nu drar igång. Dels med jullovsprogram för barn och unga, dels utmana vuxna att lova vara nyktra 24-26 december. “En tankeställare och ett moraliskt och personligt kontrakt“, säger projektledare Rebecka Lindberg till Drugnews.

Omkring 200.000 barn växer upp i missbrukarfamiljer i landet. Julhelgerna är jobbiga för många av dem när skolor och fritidsgårdar är stängda, allmänna verksamheter drar ner och man förväntas vara mer med sin släkt, resa bort till fjälls eller utomlands.

Men också många andra barn och ungdomar får istället för glädje och samvaro tvingas se föräldrar och andra anhöriga berusade, glammiga eller aggressiva.
Alkoholstarka drycker som glögg, julsnaps, öl och vin flödar ofta rikligt under den traditionsfyllda helgen.

– Barn tycker inte om att vuxna dricker och blir extra snackiga, kramiga eller ironiska. De flesta är överens om att julen särskilt är barnens högtid, låt oss hjälpas åt att ge fler en glad, vit jul, säger Rebecka Lindberg.

Massor av aktiviteter kommer att ordnas av de fyra förbunden IOGT-NTO, Ungdomens nykterhetsförbund, Juniorförbundet och rörelsens Scoutförbund i samarbete med sin lotteriverksamhet. Kampanjer ute på stan vid julskyltning, marknader och under jullovet träffar och aktiviteter för barn och unga som inte är bortresta.
Särskilt barn i utsatta miljöer, men även andra ska kunna få ha “tillflykt“ under lovet, allt från pizzaträffar, filmvisning och utflykter till konserter. Ge barnen roliga minnen och ha något att berätta om efter lovet. Man ordnar även en längre skidresa till Alperna i mellandagarna för barn och vuxna.

Rebecka Lindberg utmanar även alla vuxna att skriva på ett kontrakt om att inte dricka något starkare än lättöl under julafton, juldagen och annandagen. Något hon tror att många kan tänka sig göra för en begränsad tid för sina egna och i solidaritet med alla barn.

– Vi vill väcka debatt om alkoholens roll i storhelger. Våga ifrågasätta, förstå värdet av förebyggande insatser, och med fortsatta kampanjer få allt fler framöver med personligt engagemang att välja ge sig själva och barnen en vit jul, säger hon.

På en kickoff i IOGT-NTO-borgen på Stora Essingen hade Rebecka Lindberg och rörelsens nye generalsekreterare Stefan Bergh lätt att få namnunderskrifter. Men även många kommunpolitiker runt landet och kändisar som Gudrun Schyman, skådisen Benny Haag, sångaren Richard Herrey och TV4:s programledare Richard Sjöberg har redan skrivit på för tre nyktra dagar.

• På hemsidan www.vitjul.com kan fler från 1 november skriva på direkt och sedan få symbolen, en glad pepparkaksgubbe som rockslagsknapp, hem i brevlådan. Där kommer också andra aktiviteter runt landet annonseras, liksom mer om försäljning av skrapkalendrar och lotter till stöd för projektet.

Tema: BARNEN

De glömda barnen

fler måste upptäckas och få stöd

Flera barn föds på skuggsidan, utan att bli sedda. Växer kanske upp med förälder med riskbruk eller beroende av alkohol eller andra droger. Barnen får ofta ta ett stort ansvar hemma, undviker ta hem kompisar och löper större risk att själv senare i livet få sociala problem. Förr beräknades de till cirka vart femte barn, men siffran ansågs svajig. Sen användes beräkning om att minst 100 000 barn (4,5 – 5,2 proc.) ha förälder som fått beroendevård.

Ny CAN-genomgång 2019 av internationell forskning tyder åter på att vart femte barn i Sverige (430 000) någon gång under uppväxten haft förälder med alkoholproblem och 320 000 av dem farit illa.
Andra vuxna kan spela roll och göra något – lärare, elevvården, släkt, medmänniska, politiker…
Kampanjveckan Spela Roll.

Läs mer

Etiketter:

Annonser