EU-ja till legalt opium i Afghanistan

STRASBOURG EU-parlamentet vill göra de stora illegala opiumodlingarna i Afghanistan lagliga och använda narkotikan till medicin. Bakom förslaget står en känd italiensk drogliberal. “Jag var därför tveksam, men röstade för då något måste göras för att få kontroll över den kaotiska situationen“, säger EU-parlamentarikern Olle Schmidt (fp) till Drugnews.

Den radikala rapporten antogs med en stor majoritet (368 för, 49 emot, 25 nedlagda) vid en omröstning i torsdags vid EU-parlamentets sejour i Strasbourg. De flesta svenska parlamentariker röstade för, emot var junilistan och vänsterpartiet, medan miljöpartiets representant lade ner sin röst.

– Läget i Afghanistan är fullständigt kaosartat. Det här är ett försök att försöka få kontroll. Det handlar om att rädda världens ungdom från heroinet, säger socialdemokraten Inger Segelström, som också röstade ja, till Sydsvenska Dagbladet.

Vänsterns Jens Holm håller inte med:
– Jag röstade emot för det går inte att sitta i Strasbourg och klubba igenom en sak och sedan hoppas att det här kommer att gå till medicinskt bruk och inte användas till droger, säger han till tidningen.

Italienska parlamentarikern för Radikala partiet Marco Cappato (bild) står bakom initiativet att rekommendera rådet att undersöka om en del av de enorma opiumodlingarna i Afghanistan kan ställas om till “småskaliga pilotprojekt“ för medicinska ändamål, i första hand smärtstillande läkemedel.
Men vill även bekämpa korruptionen på hög nivå och förbjuda användning av desinfektion i de utvecklingsprogram som idag försöker utrota vallmoodlingar i landet.

I Afghanistan har opiumskördarna fyrfaldigats på tio år, i år väntas ett rekord på 8200 ton opium skördas, varav en stor del blir heroin som smugglas ut i hela världen. Afghanistan står för över 90 procent av världens heroin.

Mager jord, få arbetstillfällen, omfattande korruption, svag statsapparat och starka knarkligor gör att många fattiga bönder finner opium mer lönsamt. Internationella försök att utrota odlingar och locka bönder till alternativa grödor har inte lyckats i södra delarna av landet där odlingen är störst.

Men frågan är om läkemedelsindustrin har brist på opium till morfin och andra smärtstillande preparat? Cappato som menar att det finns en potentiell efterfrågan i fattiga länder, medan internationella narkotikakontrollstyrelsen uppger att det finns ett globalt överskott.

Att just Marco Cappato, känd drogliberal som länge kritiserat FN:s restriktiva narkotikapolitik och själv förespråkar legalisering av droger, står bakom gjorde att parlamentarikern Olle Schmidt tvekade att stödja honom.
– Jag har haft flera duster med honom i legaliseringsdebatter, men den här gången handlar det inte om det. Det är istället ett desperat försök att få kontroll på opiumodlingen i Afghanistan så att smugglingen inte ökar ännu mer. Men jag vet inte om det är en framkomlig väg, säger Schmidt till Drugnews.

Tanken är att EU och FN ska ha ansvar och kontroll för projektet och hela produktionskedjan av det legala opiumet. EU:s ministerråd har tidigare varit skeptisk till liknande idéer om att legalisera odling.

Enligt Per Johansson, förbundssekreterare i Riksförbundet narkotikafritt samhälle, är förslaget verklighetsfrämmande.
– Det är inte knarkproduktionen som är grundproblemet, utan efterfrågan i konsumtionsledet. Ligorna skulle bara vända sig till andra bönder eller flytta odlingen till andra länder, säger Johansson.

Betänkandet är i förlängningen del i en drogliberal positionsframflyttning är narkotikadebattören Torgny Peterson på Hassela Gotland övertygad om.
– Jag kan sätta en slant på att bakom förslaget finns i förlängningen intressen som vill legalisera narkotika, såsom miljardären George Soros och internationella drogliberala tankesmedjor, säger Peterson till Drugnews.

– Vem ska mellan de legala odlingarna kunna kontrollera lokala krigsherrar, talibaner och andra terrorister som gör vinster av opiumet? Förre brittiska premiärministern Blairs förslag att lösa heroinproblemet genom att köpa upp allt opium var mindre tokigt, säger Torgny Peterson.

• Fotnot: Läs det kontroversiella opium-betänkandet som antogs av EU-parlamentet.

Etiketter:

Annonser