Holland förbjuder knarksvampar

HAAG/AMSTERDAM Säljförbud mot alla slags ”magiska svampar” med psykedeliska effekter ska införas i Holland. Det meddelar landets justitiedepartement efter en rad olyckor med bland andra turister som tagit dem.

Regeringen kommer inom kort att besluta att förbjuda försäljning av färska svampar med psilocybin and psilocin som kan ge hallucinogena effekter. Redan tidigare råder säljförbud av torkade och preparerade svampar.

Svamparna säljs bland annat i s.k. smart shops i Nederländerna, bara i Amsterdam finns ett 40-tal butiker. Kraven på myndigheterna att ingripa har ökat efter en serie fall med drogrelaterade olyckor.

I våras avled en 17-årig fransk skolflicka som efter att ha ätit ”Magic mushrooms” hoppade från en byggnad, vilket ledde till internationell kritik från flera organisationer. Andra incidenter är en isländsk turist som bröt benen efter att ha hoppat svamppåverkad och en dansk körde bil i hög fart runt en camping och var nära att skada sovande turister.

Bara i Amsterdam har ambulansen åkt på utryckning 148 gånger mellan 2004-2006 för att ta hand om personer som ätit av svamparna.

– Vi avser att förbjuda försäljningen av magiska svampar. Det innebär att butiker som ertappas kommer att stängas, säger justitiedepartementets talesman Wim van der Weegen till drogfakta om ”knarksvampar”.

Etiketter:

Annonser