USA-agenter infiltrerar knarkligor

MEXICO CITY Alla större mexikanska knarkligor är infiltrerade av amerikanska agenter från federala polisen FBI och narkotikamyndigheten DEA. Det handlar om skådespeleri på högsta nivå med livet som insats, enligt en agent.

Ofta sker infiltrationen med godkännande från mexikanska myndigheter, i enstaka fall inte, rapporterar skriver mexikanska tidningen El Universal.

En högt uppsatt källa inom DEA menar att man i vissa fall inte kan meddela sina mexikanska kollegor om att de skickar agenter till grannlandet då det finns risk att de upptäcks av kartellerna. Samma person hävdar att alla de stora knarkligorna har folk från FBI eller DEA i sina led.

En före detta narkotikaspion, Samuel Martínez, berättar i El Universal att han under 26 år arbetade som infiltratör för FBI och DEA. Han låg bakom flera viktiga gripanden inom de colombianska och mexikanska kartellerna.

En annan agent, Paul Magallanes, som var med och sprängde den ökända Medellin-kartellen i Colombia på 1990-talet berättar att narkotikaspioneriet blivit mycket svårare och farligare på senare år. Kartellerna har blivit försiktigare och sköter en stor del av verksamheten via Internet och mobiltelefoner vilket gjort infiltrering mycket knepigare.

Magallanes menar att jobbet som hemlig agent innebär skådespeleri av högsta klass.
– En agent som jobbar bra skulle kunna vinna en Oscar, säger han.

• Inom kort väntas USA och Mexiko presentera Plan Mexico som syftar till att dra åt tumskruvarna ytterligare kring de pressade mexikanska kartellerna och förbättra säkerhetsläget i landet. Hittills i år har omkring 2000 personer dödats i det s.k. narkotikakriget i Mexiko. President Felipe Calderón har skickat ut mer än 20.000 federala poliser med uppgift att fokusera på kampen mot den organiserade brottsligheten.

Etiketter:

Annonser