Färre unga super och knarkar

STOCKHOLM Ungdomars drogvanor fortsätter förbättras. Färre testar narkotika och alkoholkonsumtionen minskar. Det visar nya enkäter bland skolelever i nian och 18-åriga unga män som mönstrat.

Ny statistik från Centralförbundet alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, visar att sex procent av 15-16-åriga pojkar och fem procent av jämnåriga flickor i våras uppgav att de prövat narkotika, vanligast cannabis. Det är de lägsta siffrorna på flera år, vid millennieskiftet uppgav omkring tio procent att de hade använt narkotika.

– En glädjande utveckling. Minskningen är delvis ett resultat av det goda preventionsarbete som utförs varje dag runt om i landet, sade Björn Fries, nationell narkotikapolitisk samordnare, vid en presskonferens.

Även bland mönstrande unga män fortsätter nedgången. Ifjol uppgav 12,6 procent att de prövat narkotika, jämfört med nära 18 procent år 2002. Under två procent hade använt narkotika senaste månaden.

Vad gäller alkohol så svarade 61 procent av skoleleverna i nian att de dricker alkohol, vilket är en nedgång. Och alkoholkonsumtionen har sjunkit bland både pojkar och flickor (3 liter ren alkohol resp. 2,3 liter på årsbasis), men var fjärde 15-16-åring (23 procent) berusar sig minst en gång varje månad.
Bland de mönstrande har andelen som inte alls dricker eller aldrig berusar sig fortsatt att öka. Men var tredje dricker sig full minst varje månad.

Enkäterna bland skolelever har gjorts årligen sedan 1971, senaste gjorde i våras då 5300 elever deltog. Mönstringsenkäter har CAN gjort sedan 1970, den sista ifjol då cirka 37000 unga män deltog. Man slutar nu med den studien då allt färre mönstrar och urvalet blivit mindre representativt.

Drogexperimenterande är internationellt sett mycket lågt i Sverige bland ungdomar, och hamnar nästan längst ner i Europaenkäter. I länder som Tjeckien, Schweiz, Irland och Storbritannien har omkring 40 procent av jämnåriga unga prövat narkotika, och i Danmark 23 procent, enligt Espad-studien 2003.

• Drugnews: har det faktum att själva knarkandet är förbjudet i Sverige– till skillnad från de flesta andra länder – någon förebyggande roll?
– Ja, det är nog en av de faktorer som påverkar, men det behövs mer insatser och motiveringar för att inte börja eller fortsätta, svarade Björn Fries.

Han understryker att man nu inte får slå sig till ro och glömma bort nya generationer och trender som följer. Det finns mycket kvar att göra, både inom brottsbekämpning och missbruksvård. Och skillnaderna är stora både geografiskt och mellan olika ungdomsgrupper.

– Vi är inte bra på att fånga upp och i tid stödja utsatta riskgrupper. Av de missbrukande ungdomar som kommer till Maria Ungdom har åtta av tio unga tjejer även problem med psykisk ohälsa och en majoritet av killarna har kriminell bakgrund, berättade Björn Fries.

Det framgår även av CAN-enkäterna att många elever haft möjlighet att pröva narkotika om de velat. Beslagsstatistik och andra enkäter tyder på att drogtillgången är större än någonsin i landet och priserna låga. Vart går den narkotikan? Fries kunde inte svara på det, frågan ska utredas framöver.

• Att fler ungdomar idag väljer nykterhet välkomnas även av Ungdomens nykterhetsförbund.
– Det är toppen att vi ungdomar tar täten och visar att fest inte är lika med fylla. Men om man vill att den här trenden ska hålla i sig så krävs det fler schyssta, drogfria mötesplatser för ungdomar. Vi nöjer oss inte med en fylla på stan längre, säger Robert Damberg, ordförande i UNF, i en kommentar.

Etiketter:

Annonser