Tolv anhölls vid dopingrazzior

STOCKHOLM Polis gjorde i torsdags samordnade dopingrazzior på flera platser i landet. 22 personer greps, varav tolv senare anhölls. Stora mängder hormonpreparat och narkotika beslagtogs vid aktionen som är den största någonsin i landet.

Klockan elva före lunch i torsdags slog ett 50-tal poliser till mot ett 20-tal adresser i Stockholm, Norrbotten, Västernorrland, Uppsala, Västra Götaland, Östergötland och Skåne.
Efter en längre tids spaning, bland annat på olika säljsajter på nätet, så gav kammaråklagare Ylva Johansson klartecken till razziorna. Dessa samordnades av rikskriminalpolisen.

Flera kilo hormonpreparat, såsom anabola steroider, beslagtogs på adresserna, men även större mängder av narkotika. En person i Kramfors greps med ett halvt kilo outspätt hormonpreparat, motsvarande 100 000 doser, rapporterar Aftonbladet. Även i Bergshamra nära Stockholm gjordes stora beslag.

Sammanlagt togs 22 personer med till förhör och tolv av dem anhölls senare på kvällen. De flesta är unga män mellan n20-30 år, men även några kvinnor har anhållits. Samtliga är anhållna misstänkta för grovt dopingbrott, två av dem misstänks även för grovt narkotikabrott.

Polisen tror inte att det är en stor liga som nu sprängts. De flesta har arbetat med dopingförsäljning tillsammans några stycken, men även i några fall ensamma.

Misstankarna avser inte om doping inom idrotten, utan i missbrukssyfte i de flesta fall. Huruvida några gym ingått i härvan vill inte rikskrim uttala sig om.
– Det finns kroppsbyggare bland de misstänkta, men de är främst säljare av hormonpreparat, säger kriminalinspektör Cecilia Fant på rikskriminalens underrättelsesektion till AB.

Ärendena ska nu utredas vidare av de lokala polismyndigheterna.

• Doping- och hormonpreparat tros öka, omfattningen är något oklar, uppgifter förekommer om att 60.000-100.000 ungdomar tagit preparaten. Beslagen har ökat, i början av september tog polisen 50.000 dopingdoser i Stockholm.
Snedvridna skönhetsideal, men även missbruk i russyfte ligger ofta bakom dopinganvändning utanför idrotten.

Hormonintag utan medicinsk rådgivning kan skada kropp och själ, flera unga dopingmissbrukare har blivit våldsamma, drabbats av personlighetsförändringar och råkat ut för olyckor. Nationella narkotikasamordnaren Björn Fries har föreslagit kraftfulla åtgärder mot problemen och skärpta straff. Men regeringen avvaktar ännu.

Etiketter:

Annonser