Mexikos stora knarkligor splittras

MONTERREY “Vi är på väg att vinna kriget mot knarkkartellerna“, sade en av de viktigaste mexikanska narkotikajägarna på en internationell kongress i Monterrey i veckan. Ligorna splittras sedan flera gripna ledare utlämnats till USA.

En förklaring är att flera nyckelpersoner inom kartellerna lämnats ut till USA, vilket skyndat på narkotikaligornas uppsplittring, menar José Luis Santiago Vaconcelos, chef på mexikanska åklagarmyndigheten.
Hittills i år har 64 grova mexikanska brottslingar lämnats över till USA – flera av dem högt uppsatta kartelledare.

Åklagarmyndighetens uttalande gjordes under “Den första internationella kongressen om säkerhet, narkotikahandel och organiserad brottslighet“ som hålls i Mexiko i veckan. Tjänstemän som bekämpar handeln med droger världen över har samlats för att utbyta erfarenheter.

Santiago Vasconcelos berättade om kartellernas pågående sönderfall i Mexiko, rapporterar tidningen Milenio.

Han försäkrade att Tijuana-kartellen numera bara är en liten spillra. Även Golf-kartellen är svårt sargad och håller på att falla samman till följd av att flera ledare gripits. Sinaloa-kartellen som styrs av Joaquín “El Chapo“ Guzmán håller också på att försvagas, men är fortfarande starkast av kartellerna, berättade Santiago Vasconcelos.

Bland de största knarkbrottslingar som lämnats ut till USA den senaste tiden är ledaren för Golfkartellen Osiel Cárdenas och Héctor “El Güero“ Palma, en av huvudfigurerna i Sinaloakartellen.

I och med att de hamnar i USA får de det svårare att fortsätta styra sin verksamhet. I mexikanska fängelser är korruptionen hög, vilket gör det lätt för brottslingarna att få tag i mobiltelefoner eller kommunicera med omvärlden på annat sätt.

Kartellerna har också försvagats på grund av kriget som pågår mellan ligorna och mexikanska säkerhetsstyrkor. Landets president Felipe Calderon har från i år betydligt ökat insatserna för drogbekämpning. Hittills i år har omkring 1 800 personer dött i konflikten, enligt mexikanska medier.
Drogverksamheten tas ofta över av mindre, sämre organiserade ligor som saknar de stora kartellernas makt att muta sig fram eller sätta skräck med våld i den som försöker hindra deras verksamhet.

• Smuggling av kokain, heroin och cannabis till Nordamerika har senare år alltmer börjat gå via Mexiko som har lång gräns mot USA. Även det inhemska missbruket har ökat i Mexiko.

Etiketter:

Annonser