Regeringen utreder alkohollagen

STOCKHOLM Gårdsförsäljning av alkohol, minskade krav på köksutrustning och tillståndsplikt för att sälja folköl är tre frågor som regeringens utredare av alkohollagen ska titta på.

Det berättade folkhälsominister Maria Larsson när hon presenterade direktiven för en översyn av alkohollagen.

Skälet till översynen är enligt Maria Larsson att alkohollagen har några år på nacken och behöver ses över, både innehållsmässigt och språkligt. Flera av de förslag som ska utredas handlar om minskade regler, men Maria Larsson betonar att regeringens inriktning från regeringsförklaringen står fast.

– Regeringen avser att föra en restriktiv alkoholpolitik med målet att sänka totalkonsumtionen, sa Maria Larsson.

En av de punkter där det kan bli mildare regler handlar om kraven på kök för de restauranger som ska få serveringstillstånd. Enligt Maria Larsson så har det kommit en nya typer av restauranger som inte kräver den gamla sortens tillagning, men som ändå serverar fullgoda måltider.

– Sushi fanns överhuvudtaget inte för 20 år sedan, påpekade Maria Larsson.

Folkhälsoministern betonardock att det fortsatt ska finnas ett samband mellan matservering och alkoholservering.

– Serveringstillstånd kan aldrig vara aktuellt för en kiosk där man har fyra sittplatser och kan värma pizza i micron, sa Maria Larsson.

I direktiven finns också ett uppdrag att titta på om företag som producerar alkohol ska få sälja direkt till kunderna, så kallad gårdsförsäljning.

– Det här har varit ett önskemål från näringen, men också ett flitigt motionerande i riksdagen. Men man måste titta noga på att detta inte på något sätt kan kollidera med försäljningsmonopolet. I så fall kan inget förslag läggas, sa Maria Larsson.

Skärpta regler kan det däremot bli för folkölsförsäljningen. Där ska utredaren titta på om det i framtiden ska behövas tillstånd för att sälja folköl, idag räcker det med en anmälan till kommunen. Orsaken till uppdraget är att det, bland annat genom de undersökningar som Ungdomens Nykterhetsförbund genomför, visat sig att ålderskontrollen inte upprätthålls.

Utredaren ska också ge förslag om regelförändringar som kan lätta den administrativa bördan för företagen, men Maria Larsson påpekade vid presskonferensen att detta var ett uppdrag som alla utredningar har.

I uppdraget ingår att alkohollagen ska skrivas om med anledning av det så kallade Rosengrenmålet, där EG-domstolen slog fast att det är tillåtet för svenskar att köpa alkohol från andra EU-länder via Internet.

En annan EU-fråga som utredningen ska behandla är dagens förbud mot att använda samma varukännetecken på lättprodukter som används för starkare alkoholdrycker. Här har EU-kommissionen ifrågasatt om det finns vetenskapligt stöd för att ett sådant ingrepp ger så stora folkhälsoeffekter att det är motiverat. Regeringen ger nu med sig och kommer att ändra alkohollagen på denna punkt.

Utredningen ska vara klar den 30 december 2008, förutom delarna om tillåtande av import av alkohol och frågan om så kallad indirekt reklam som ska vara klara redan 30 december i år.

Fotnot: Läs pressmeddelandet här: Översyn av alkohollagen

Etiketter:

Annonser