Centern kräver sänkt öl- och vinskatt

KALMAR Centerpartiet fortsätter att kräva att skatten på öl och vin ska sänkas. Det blev resultatet vid omröstningen efter en livlig debatt på partiets stämma i Kalmar på fredagen.

Efter centerstämmans beslut på förmiddagen i Kalmar att stödja partistyrelsens linje är det därmed nu bara kristdemokraterna i alliansregeringen som klart försvarar dagens skattenivåer på öl och vin.

Det var vid centerstämman i Stockholm 2005 som centerpartiet ställde sig bakom ett krav på sänkt skatt på öl och vin. Men den kommitté som behandlade frågan inför stämman lade ett förslag om att c inte skulle aktualisera en sänkning av alkoholskatten.

Efter en debatt där förespråkarna för skattesänkning framför allt pekade på inflödet av alkohol från utlandet och hur lättillgänglig den alkoholen är för ungdomar beslutade stämman att möta den illegala alkoholen med en sänkt skatt på öl och vin.

Men diskussionen innan dess var lång och livlig.
En av förespråkarna för sänkta alkoholskatter var Jörgen Johansson från Västmanland och sitter i riksdagens skatteutskott.
– Jag pratar om barn, 13-åringar. Man kan köpa en platta öl i Västerås klockan 24.00 en lördagsnatt, efter en kvarts väntan för 130-150 kronor. Så ser verkligheten ut och det är inte rimligt. Vi måste ta bort de ekonomiska incitamenten för den illegala införseln av framförallt öl, sade han på stämman.

Partikamraten Kenneth Johansson, ordförande i socialutskottet, svarade bestämt att sänkta skatter inte leder till minskad konsumtion eller mindre illegal införsel av alkohol.
– Du har inget stöd alls av forskningen. Du har inget stöd av vad som alkoholforskare och andra presenterat. Du har inte stöd från marknadsekonomer.

Lennart Levi från Stockholms län konstaterade att “det sups för mycket i vårt land“. Men att det kommer man inte åt med mindre justeringar i skattesystemet. Istället förespråkade han att man måste arbeta mer preventivt för ett mindre alkoholindränkt land och stödde Kenneth Johanssons förslag om att satsa på god psykisk folkhälsa som ett ytterligare folkhälsomål.

• EU-kommissionen har återkommande läxat upp Sverige för att gynna inhemska bryggerier på utländska vintillverkares bekostnad. Skatteskillnaderna mellan öl och vin måste minska har EU krävt, något som också EU:s generaladvokat i juli föreslog som utslag från en kommande dom från EG-domstolen.

Etiketter:

Annonser