Forskarstöd för Systemets monopol

STOCKHOLM Om alkoholen släpps fri och säljs i matbutiker istället för på Systembolaget skulle konsumtionen öka dramatiskt. Det skulle årligen kunna leda till över 1500 fler dödsfall, 16 miljoner fler sjukskrivningsdagar och 14 000 fler misshandelsfall. Det visar en studie av ett internationellt forskarlag.

Forskarna har på Folkhälsoinstitutets uppdrag undersökt det ständigt omstridda detaljhandelsmonopolets effekter på svenskarnas alkoholvanor. Och dessutom försökt beräkna effekterna om Systembolagets monopol slopades för försäljning i antingen särskilda licenserade butiker eller helt fri försäljning i livsmedelsbutiker.

I det första scenariot med licenserade butiker skulle tillsammans med Systembolagets drygt 400 butiker omkring 1100 butiker sälja alkohol som har stängt på söndagar. Alkoholkonsumtionen skulle öka 14 procent och i spåren därav dödsfallen öka med 700 per år, misshandel med 6700 fler fall och sjukskrivningsdagarna skulle bli sju miljon fler årligen, enligt forskarnas beräkningar.

I det andra scenariot vid en total avreglering skulle alkoholförsäljning komma att bedrivas i uppåt 8000 livsmedelsbutiker och öppethållandet öka med 22 timmar, öppet alla veckans dagar. Då skulle alkoholkonsumtionen öka 29 procent och leda till 1580 fler dödsfall, 14 000 fler anmälda misshandelsfall och antalet sjukskrivningsdagar skulle öka med 16 miljoner, enligt forskarna.

Skadeeffekterna är alltså en följd av att alkoholkonsumtionen snabbt befaras öka till följd av ökad tillgänglighet (fler butiker), lägre priser, marknadsföring och sämre ålderskontroll. Särskilt skulle en privatisering slå mot ungdomar och storkonsumenter som skulle dricka ännu mer.

– Vi har ansträngt oss för att göra försiktiga uppskattningar och det är möjligt att konsumtionsökningen skulle bli större. Men även våra försiktiga uppskattningar ger betydande effekter på folkhälsan, säger i en kommentar Harold Holder, forskare vid Prevention Research Center, Berkeley, Kalifornien som lett forskargruppen.

Den unika studien är en bekräftelse på att en alkoholpolitik med detaljhandelsmonopol har dämpande effekter på konsumtionen, summerar Sven Andreasson, alkoholläkare och avdelningschef på folkhälsoinstitutet.
– Vill man försvara folkhälsan så ska man behålla ett monopol utan vinstintressen, säger Sven Andreasson till Drugnews.

Han är inte så förvånad över siffrorna forskarna kommer fram till egentligen, men tycker det är bra att oberoende forskare visar att tillgänglighet och priser påverkar totalkonsumtionen.

• Mindre imponerad av Folkhälsoinstitutets beställda rapport är Sprit- och Vinleverantörföreningen.
– Det finns en stor enighet om att det behövs en kontrollerad försäljning, men Systembolaget har redan idag förlorat sitt monopol. Folkhälsoinstitutet slår därför in öppna dörrar och börjar i fel ände. De skulle i stället fråga sig vad som kan göras för att återupprätta den kontrollerade försäljningen, säger Erika Nylander, vd på S&V.

Två av tre flaskor sprit idag förmedlas genom andra kanaler än Systembolaget. Bara i nordvästra Skåne finns 700 illegala försäljningsställen jämfört med sju systembutiker, enligt Sprit- och Vinleverantörföreningen.
– Redan idag känner tonåringar till telefonnumret till en spritgubbe som kan leverera ett helrör direkt, säger Erika Nylander.

Hon menar att för att upprätta detaljhandelsmonopolet och alkoholkontrollen så bör alkoholskatten sänkas med minst 40 procent för att göra illegal alkoholförsäljning olönsam.

En annan studie från Folkhälsoinstitutet år 2005 visade dock att om alkoholskatten sänks så mycket så skulle det leda till ytterligare 289 fler dödsfall, 1 627 fler misshandelsfall och 1,6 miljoner fler sjukdagar per år i Sverige, enligt forskarnas beräkningar.

• Fotnot 1: Antalet dödsfall till följd av alkoholrelaterade olyckor och sjukdomar i Sverige brukar beräknas till mellan 5000 och 7000 per år. Detaljhandelsmonopol för alkohol finns förutom i Norden även i bl a några provinser i Kanada, 15 delstater i USA.

• Fotnot 2: Forskargruppen rapport “If Retail Alcohol Sales in Sweden were Privatized, what would be the Potential Consequences?“ och en sammanfattning på svenska (pdf-filer).

Etiketter:

Annonser