Alkohollangning ska straffas hårdare

STOCKHOLM Regeringen vill höja straffen för langning av alkohol och minska ungdomssupandet. Folkhälsominister Maria Larsson lämnar även öppet för en höjning av alkoholskatten.

Det är tidningen Metro som i en artikelserie om Spritens Sverige även intervjuat folkhälsominister Maria Larsson (kd).
På frågan hur hon ser på alkoholskatterna framöver svarar ministern:
– Nivån på skatten hör ihop med konsumtionen och därför kommer de höga skatterna att bestå. Målet för den här regeringen är att se till att totalkonsumtionen sjunker. Sedan kan man naturligtvis tänka sig ytterligare höjningar. Det kommer inte jag att motsätta mig.

I artikelserien visas bland annat att alkohol ofta är förknippat med våldsbrott, att unga kvinnors ökade drickande leder till hälsoproblem och hur lätt det är för unga att få tag i alkohol. Och får man inte tag i starksprit så finns alltid folkölet. På två timmar kunde fyra unga nykterister, 15-17 år unga, köpa ut nio sexpack öl.

En av dem försökte överlämna “svartölen“ till ministern som dock inte ville dock vara med på bild med varorna. Ungdomens nykterhetsförbund anser att folköl bör flyttas över till Systembolaget där ålderskontrollen sköts bättre.
Ministern är tveksam till en sådan överflytt, men kan tänka sig att särskilt tillstånd krävs av butiker som vill sälja folköl och sanktioner för dem som inte följer det. Regeringen håller på att ta fram direktiv för en översyn av alkohollagen.

Straffen för vidareförsäljningen av alkohol vill regeringen skärpa.
– Just för langning har vi sagt att straffen bör höjas. När det gäller den illegala försäljningen finns det en sträng straffsats. Problemet är att man inte har fört det dit, därför att polisens arbete inte har varit tillräckligt effektivt i många län, säger Maria Larsson till Metro.

Hon lyfter dock fram mer lyckade exempel: I den s.k. Kronobergsmodellen har polisen tillsammans med skola och föräldrar inlett samarbete. Alkohol som påträffas hos minderåriga hälls ut och langare straffas hårt.

• Alkohol, tobak och överviktsproblem är de tre största folkhälsohoten, framhöll Maria Larsson i en intervju i Dagens Nyheter nyligen.

Etiketter:

Annonser