Tobak kostar 6900 svenskar livet per år

STOCKHOLM Trots minskad rökning är tobak fortfarande det enskilt största folkhälsoproblemet. Det är något fler kvinnor än män som röker, 15 procent respektive 13 procent, visar en rapport från Folkhälsoinstitutet.

Årligen dör omkring 6500 rökare per år i förtid och 500 personer av passiv rökning i landet.

Förr var rökare oftare högre utbildade män, idag är den genomsnittliga rökaren en medelålders kvinna, ofta lågutbildad, låg inkomst, förtidspensionär eller långtidssjukskriven, enligt rapporten.

– Statistiken i rapporten talar sitt tydliga språk, det är de mest sårbara grupperna i samhället som röker. Det finns stora sociala skillnader i rökvanorna. Ju kortare utbildning kvinnor och män har, desto större andel röker varje dag, säger tobaksutredaren Åsa Lundquist på FHI i en kommentar.

I rapporten om svenskarnas tobaksvanor framgår också att den typiske snusaren är en man i 30-40-årsåldern med lägre utbildning och oftare är långtidssjukskriven.

Dagligen använder 32 procent av männen och 18 procent av kvinnorna tobak om man slår samman rökning och snus. Tobaksanvändare är vanligare i glesbygden. Högst andel rökare har Värmland och Västernorrland, rökfriast är det i Västerbotten och Jönköpings län.

Rökning har minskat i takt med hälsoinformation, utökade rökförbud i offentliga lokaler och serveringar, men även högre tobakspriser. Men det krävs ökade insatser om riksdagens fyra delmål ska kunna infrias till 2014 – halvering av nyrekrytering och antalet storrökare; trygga en rökfri uppväxt för barn; ingen ska ofrivilligt behöva utsättas för tobaksrök.
70 procent av landstingen erbjuder idag vårdcentraler tobaksavvänjning och 14 av 21 landsting är rökfria, men bara nio procent av kommunerna har idag rökfri arbetstid, enligt rapporten.

• Fotnot: Läs rapporten: Minskat bruk av tobak-Var står vi idag? (pdf-fil, 60 sidor).

Etiketter:

Annonser