Koffein i läsk gör dig beroende

2000-08-16 /10:09 (DrugNews/SL)
CHICAGO Stora läsktillverkare tillsätter koffein i sina drycker inte för smakens skull, utan för att konsumenterna ska bli beroende. Den som slutar dricka läsken kan få abstinensbesvär, hävdas i en amerikansk forskningsrapport..

Enligt forskarna på John Hopkins Universitetet i Chicago märker majoriteten läskkonsumenter inte någon skillnad i smak med eller utan koffein. Endast åtta procent i undersökningen kunde känna någon skillnad. Ändå innehåller ungefär 70 procent av den läsk som konsumeras i USA beroendeframkallande koffein. De mest sålda dryckerna – Coca-cola och Pepsi – finns i koffeinfria alternativ, men de utgör endast fem procent av försäljningen, skriver Aftonbladet.
Den som slutar dricka koffeintillsatt läsk kan dock drabbas av abstinensbesvär. Forskarna i Chicago menar att läskbranschen borde ange hur mycket koffein drycken innehåller och erkänna det egentliga syftet med tillsatsen.

Läsktillverkarnas branschorgan tillbakavisar studien och hävdar att koffein tillsätts för att förhöja smaken. Svagheter i studien menar man är bland annat att flera av försökspersonerna är rökare och därmed har svårare att uppfatta smakskillnader.

FAKTA- KOFFEIN: En kopp kaffe innehåller cirka 105 milligram koffein, en kopp svart te 35 mg och en burk cola 50 mg, enligt Mayokliniken.

Etiketter:

Annonser