Australisk cannabiskung dömd till 13 år

CAIRNS I över ett decennium ledde en tidigare banktjänsteman en liga som odlade tonvis med cannabis i Australien. Nu har han dömts till 13,5 års fängelse av en domstol i Queensland.

Marijuanakungen Alexander Malcolm Lane, snart 60 år, kunde gripas ifjol efter längre tids spaning och samarbete mellan polisen och The Australian Crime Commission i operation Charlie Thatch. Förutom narkotika, beslagtogs stora mängder kontanter och guld.

Cannabisfrön smugglades delvis från Holland och odlades fram med hög rushalt på fält inne i bushen och vid en nedlagd boskapsfarm nära Chillagoe, i norra Queensland. Där fanns även tält, gasdrivna frysar och sofistikerade bevattningsanläggningar och odlingarna bevakades av inhyrd personal.

Varje skörd från de elva fälten, som var värd miljontals dollar, maskinpaketerades och flögs med helikoptrar till lastbilar som fraktade narkotikan vidare till missbruksmarknader i bl a Sydney och Melbourne. Den gigantiska marijuanaodlingen och vidareförsäljningen pågick mellan 1995 och 2006 och sysselsatte ett 25-tal personer.

I torsdags fick fem av ligamedlemmarna sina domar av en domstol i Cairns. Förutom Lane som även dömdes för produktion av methamfetamin, så fick en helikopterpilot elva års fängelse, medan övriga dömdes till kortare straff, rapporterar flera medier.

Etiketter:

Annonser