Knarkkung greps i Brasilien

SAO PAULO En efterlyst ökänd colombiansk knarkkung, Juan Carlos Ramirez Abadia, greps i tisdags i Brasilien. Han misstänks ha styrt en kartell som smugglat kokain värt flera miljarder dollar till USA och Europa och gett order om hundratals mord.

44-årige Ramirez Abadia, även kallade ”Chupeta” (Slickepinnen), greps tillsammans med sin fru och flera andra i en förort till Sao Paulo. I lägenheten beslagtogs flera miljoner kronor i olika valutor och 150 mobiltelefoner.
Brasiliansk polis slog till även på andra platser i landet och grep ytterligare tolv personer och konfiskerade droger, vapen, skottsäkra bilar, yachter etc., rapporterar lokala medier.

Hans nätverk Norte del Valle-kartellen har under flera år smugglat kokain och heroin till USA och Europa. Intäkterna tvättas i fastigheter, hotellrörelser och andra legala företag i bland annat Brasilien.

Enligt brasiliansk polis är han extremt våldsam och misstänks ha gett order om över 300 mord i Colombia och ett 15-tal i USA riktade mot poliser och tipsare. Han har genom plastikoperationer ändrat utseende flera gånger och lyckats undkomma rättvisan.

Redan 1996 dömdes han till 13 års fängelse för narkotikabrott med mera i Colombia efter att ha överlämnat sig för att slippa utlämnas till USA. Han frigavs dock redan 2001. Tre år senare efterlystes han av amerikansk domstol tillsammans med andra i karteller för flera brott och efterlystes.

Juan Carlos Ramirez Abadia har varit efterlyst sedan 2004 för utpressning, våldsbrott och narkotikasmuggling till USA. Amerikanska myndigheter hade utlovat fem miljoner dollar till den som kunde ge information som ledde till hans gripande.

USA vill nu ha honom utlämnad för att 1990-2004 smugglat omkring 500 ton kokain värt tio miljarder dollar (motsvarande drygt 70 miljarder kronor) till USA. Men om den nu gripne ”Chupeta” kommer att ställas inför rätta i Brasilien eller USA återstår att se.

I januari i år beslagtog polis i Colombia stora belopp i valutor och guld i Cali-området som misstänktes vara knarkpengar med band till Norte del Valle-kartellen.

• Kokain produceras inte i Brasilien, men har dels blivit ett transitland för droger, dels ökar inhemskt missbruk och narkotikarelaterat våld.

• Fotnot: Gripandet i Brasilien av verklighetens ”Scarface”, Juan Carlos Ramirez Abadia, video via Aftonbladet.

Etiketter:

Annonser