Majoritet för heroinutdelning i Danmark

KÖPENHAMN Det finns en majoritet i folketinget för att läkare på försök ska få skriva ut heroin till heroinmissbrukare i Danmark. Regeringen har hittills avvisat förslaget, men frågan kan på nytt bli aktuell i höst.

Det är sedan Dansk folkeparti svängt som det nu finns en klar majoritet i danska riksdagen för ett försök med läkarförskrivet heroin till de mest nedgångna heroinmissbrukarna.

Hela oppositionen är sedan tidigare för ett försök. I april lade Socialdemokraterne, Radikale Venstre, Socialistisk folkeparti och Enhedslisten fram ett gemensamt förslag i folketinget om ett dansk försök.

Hälsominister Lars Røkke Rassmussen (V) har tidigare avvisat ett förslag om heroin till missbrukare med motiveringen att pengarna bättre kan användas på andra insatser för att förbättra situationen för narkotikamissbrukare.

Konservatives gruppledare i folketinget, Pia Christmas-Møller kan också tänka sig att gå med på ett försök och Venstres hälsopolitiska talesman i folketinget säger till Berlingske Tidende att ”det är inte religion för Venstre att vara emot”.

Det kan bli försök även om regeringen inte ändrar sig. Dansk folkepartis missbrukspolitiske talesman Karin Nødgaard säger till Berlingske Tidende att ”vi vet att det kan bildas majoritet utanför regeringen, och det kan sluta med att det blir lösningen”.

Förespråkarna för försöket hänvisar till erfarenheter från bland annat Schweiz och Holland.

Även tidigare har heroinutdelning till missbrukare diskuterats i Danmark, senast för två år sedan. Man landade då i att istället fortsätta satsningen på ersättningsmedel (metadon och subutex) och att ge missbrukare rätt till behandling inom två veckor.

Fotnot: Den danska regeringen är en minoritetsregering som består av Venstre och Konservative folkeparti, med Dansk folkeparti som stödparti i folketinget.

Etiketter:

Annonser