Mexikos president vill drogtesta skolelever

MONTERREY Drogtester ska införas på försök i 8 000 skolor i Mexiko, enligt ett förslag av landets president Felipe Calderon. Detta som del i den nationella satsningen mot drogmissbruk och narkotikahandel.

Drogtesterna ska först införas i 8 000 offentliga skolor och senare eventuellt utvidgas till hela landet. Presidenten understryker att föräldrarna ska ge sitt tillstånd till testerna.

– Det ska bli en permanent övervakning av elevernas hälsa så att vi kan upptäcka beroende och genast agera. Det handlar inte om att straffa utan hjälpa dem komma till rätta med problemen, sade president Calderon vid ett besök i staden Monterrey i norra landet, rapporterar Miami Herald.

Mexiko har blivit ett stort transitland för smuggling av kokain, cannabis och heroin till missbruksmarknader i Nordamerika. Även inhemskt missbruk har markant ökat senare år, likaså knarkkartellers inflytande och drogrelaterat våld.

Presidenten sände i början av året flera tusen soldater till gränsområden för att bekämpa narkotikatrafiken. Nyligen byttes även flera hundra lokala polischefer ut för att minska risken för korruption och kontakter med ligorna.

Etiketter:

Annonser