Få barn till missbrukare får stöd

STOCKHOLM Kommunerna är dåliga på att nå barn och unga med missbrukande föräldrar. I tre av fyra kommuner finns idag särskilda stödgrupper för dem. Men bara 2700 barn av landets omkring 200 000 barn i missbruksfamiljer har senaste året fått hjälp i kommunernas stödgrupper.

Det visar en ny rapport av Junis, IOGT-NTO:s Juniorförbund, som i flera år återkommande gjort enkäter om kommunernas stöd för barn till föräldrar som har alkohol- eller andra drogproblem.

174 av de 228 kommuner som i år svarade av landets totalt 290 kommuner har idag särskilda insatser, vilket är en förbättring jämfört med tidigare.

– Det går åt rätt håll, kanske våra påtryckningar spelat in. Men det är fortfarande alldeles för få barn som får hjälp, säger Carina Eriksson, Junis ordförande, till Drugnews.
Hon menar att alkoholkonsumtionen fortfarande är hög i samhället och det slår hårt mot barnen.

Bara drygt 2 procent av dessa barn fick senaste året stöd i kommunerna trots att det finns minst 200 000 barn i missbrukarfamiljer, enligt Socialstyrelsen.
Och trots att metoden anses fungera – det handlar om exempelvis samtal, övningar och fakta om beoendeproblem, blandat med fika och ha roligt tillsammans med andra barn.
Att tidigt stötta barnen är ett sätt att hjälpa dem att bli trygga och att förebygga framtida missbruk, enligt Junis.

– Stödgrupper är ett mycket bra sätt att ge barnen möjlighet att bearbeta sina upplevelser. Därför borde alla kommuner ha stödgrupper, och även de som har sådana borde öka insatserna för att nå fler barn i sin kommun, säger Carina Eriksson.

Junis har sedan i år börjat utbildat ledare som arbetar i stödgrupperna. De flesta stödgrupper som finns för barn till missbrukare drivs av kommunerna, men även kyrkor, ideella organisationer och studieförbund håller i verksamheten på flera håll men finansieras av kommuner.

De regionala skillnaderna är stora. I Norrbotten fick bara en handfull barn stöd senaste året, medan i Östergötland erbjuds stödgrupper i nästan alla kommuner – i Linköping deltog 150 barn senaste året och ifjol hela 245 barn. I Stockholm respektive Malmö deltog senaste året i hundratal barn i stödgrupper och i Göteborg 400-600 barn.

De flesta kommuner uppger att de ska öka eller bibehålla insatserna för denna grupp barn. Undantagen är Solna och Vetlanda (där socialtjänsten kritiserats i fallet Louise) där kommunerna uppger att de planerar minska stödet för barn till missbrukare.

• Fotnot: Ladda ner Junis rapport och följ kommun för kommun hur stödet ser ut för barn i missbrukarfamiljer.

Tema: BARNEN

De glömda barnen

fler måste upptäckas och få stöd

Flera barn föds på skuggsidan, utan att bli sedda. Växer kanske upp med förälder med riskbruk eller beroende av alkohol eller andra droger. Barnen får ofta ta ett stort ansvar hemma, undviker ta hem kompisar och löper större risk att själv senare i livet få sociala problem. Förr beräknades de till cirka vart femte barn, men siffran ansågs svajig. Sen användes beräkning om att minst 100 000 barn (4,5 – 5,2 proc.) ha förälder som fått beroendevård.

Ny CAN-genomgång 2019 av internationell forskning tyder åter på att vart femte barn i Sverige (430 000) någon gång under uppväxten haft förälder med alkoholproblem och 320 000 av dem farit illa.
Andra vuxna kan spela roll och göra något – lärare, elevvården, släkt, medmänniska, politiker…
Kampanjveckan Spela Roll.

Läs mer

Etiketter:

Annonser