Fängelsestraff i Subutex-härva

SKELLEFTEÅ Nio personer har dömts av Skellefteå tingsrätt för inblandning i en härva med narkotikaklassade läkemedlet Subutex. Huvudmännen döms till fängelsestraff på två år respektive två år och tre månader, övriga till kortare fängelsestraff, skyddstillsyn och behandling.

En 41-årig man i Göteborg hade under våren sänt minst 300 Subutex-tabletter till olika adresser i Skellefteå. Mottagarna ställde upp med sina postlådor mot ersättning, tabletterna – som går att missbruka – skulle säljas vidare av andra till drogberoende i området.

Men polisen lyckades stoppa en försändelse och sände i en bevisprovokation ett anonymt brev till mottagaren om att det skulle kosta att få tillbaka tabletterna. Detta ledde till en febril aktivitet av kontakter mellan de inblandade.

Åklagarens bevisning var bland annat inspelade mobilsamtal, SMS-meddelanden, fingeravtryck och förhör med de nio personer som så småningom åtalades för olika grader av narkotikabrott. Några av de nu dömda förnekade brott och hävdade förgäves att verksamheten egentligen handlade om en pokerturnering.

41-åringen – tidigare dömd för narkotikabrott – och en 26-årig man fick längsta fängelsestraffen medan tre andra yngre män döms till tre månader, åtta månader respektive ett år och tre månaders fängelse. En 23-årig man döms till missbruksvård.

En av de tre kvinnorna döms till en månads fängelse, som hon redan suttit av i häktet. De två övriga till dagsböter respektive förlängd övervakning och behandling, rapporterar lokala massmedier.

Etiketter:

Annonser