Vodka-definition utan exklusivitet

BRYSSEL Starksprit gjord på andra grödor än spannmål och potatis får även i framtiden kallas vodka, efter en omröstning i EU-parlamentet i tisdags. Statliga Vin&Sprit med Absolut Vodka hade hoppats på mer exklusivitet i märkningen.

Men i det kompromissförslag som nu antagits så får vodka ett visst produktionsskydd. Alkohol gjorde på potatis eller säd slipper tilläggsinformation för att kallas vodka, medan om den är gjord på exempelvis druvor, citrusfrukter eller melass så ska det framgå. Även om det är finstilt.

– Informationen kan gömmas någonstans på flaskan. Det är illa för konsumenterna, säger till TT Peeter Luksep på Vin&Sprit, som står bakom Absolut Vodka.

Frågan om vad som är ”ren vodka” har rört om bland EU-parlamentariker, alkoholindustrin och unionens medlemsländer. Fajten om en produktförordning för alkohol har delat vinländer, ölländer och ”vodkabältet” kring Östersjön där sju länder producerar och konsumerar två tredjedelar av all vodka i EU.

Några svenska parlamentariker anser att vodkadefinitionen inte är en sak för EU.
– En definition sanktionerad av EU kommer bara att ge en bild av vodka som något unikt och oproblematiskt. Det är det inte. Vodka är alkohol, och alkohol är farligt i för stora mängder. Ska det finnas en vodkadefinition kan väl industrin ta fram den själv, sade Jens Holm (v) i EU-debatten.

Han påtalade också att politiker ska syssla med annat, såsom folkhälsa exempelvis. Han påminde om att Europa är den kontinent där det dricks mest alkohol och att i Sverige har konsumtionen ökat 30 procent sedan medlemskapet och införselhindren togs bort.

S-parlamentarikerna Anna Hedh och Åsa Westlund hade föreslagit att krav på varningstexter om alkohol skulle finnas med, men fick föga gehör.

Etiketter:

Annonser