Grönt ljus för nätsprit

LUXEMBURG Det svenska förbudet mot privatimport av alkohol strider mot EU:s regler om fri rörlighet. Det anser unionens domstol i ett förhandsbesked till Högsta domstolen i s.k. Rosengrensmålet.

Förbudet mot distanshandel av alkohol för privatpersoner uppnår inte syftet att begränsa alkoholkonsumtion och att skydda unga mot dess skadeverkningar, resonerar EU-domstolen. Bland annat underkänns argumentet att ålderskontroll är svårt att upprätthålla vid leverans utanför Systembolaget.

Och Systembolagets importservice för kunder att beställa drycker som inte finns i lager leder till ”ett flertal olägenheter” för kunderna. Bland annat fördyrade administration- och marginalkostnader som inte behövts betalats om man direktimporterat varorna. Dessutom är Systemets möjlighet att neka en konsuments begäran att specialimportera alkoholdrycker en importrestriktion, konstaterar domstolen.

Det innebär att EG-domstolen går emot sin generaladvokats förslag till utlåtande i november då han stödde det svenska förbudet i det utdragna målet.

EU-domen blir vägledande för svenska domstolar när man tar ställning till förbud för privatpersoner att importera alkohol på annat sätt än att själv transportera hem dryckerna.

”Jag ska fira med Merlot. Riojan har de ju i beslag”, säger den pensionerade göteborgsläkaren Klas Rosengren till SvD.se efter beskedet nu på förmiddagen.

Tillsammans med en grupp svenskar beställde han 2004 spanskt vin via Internet som fraktades av en budfirma. Tullen beslagtog dock flaskorna och processen drog igång.

Hundratusentals liter alkohol har senare beslagtagits av tullen från svenskar som distanshandlat.

Domen i den tre år långa processen är det ett bakslag för svenska staten. Och även för Systembolagets detaljhandelsmonopol som haft ensamrätt på denna service.

Hur tullen, skatteverket och åklagarmyndigheten ska agera framöver om nätbeställd alkohol efter dagens EU-dom ska man kommentera vid en presskonferens senare under tisdagen.

Enligt tidigare utlåtanden från EU:s domstol ska privatpersoner betala skatt för distanshandlad alkohol i det land där man bor. Det blir dock i praktiken svårt att kontrollera.

– Sen är ju frågan hur staten ska genomföra de kontrollerna, hur de ska få tag på spriten, säger Ola Wiklund, docent i EU-rätt och ombud i flera nätspritsmål mot svenska staten, till Aftonbladets nätsida.

Han tolkar det nu som fritt fram att lagligt kunna nätimportera sin egen alkohol. Och ser EU-domen som en seger.
– Detta visar att svensk alkoholpolitik är olaglig. Nu står staten med brallorna nere, säger Ola Wiklund till aftonbladet.se.

• Fotnot: Hela EU-domen i målet

Relaterad läsning