Kuba fällde svenskt alkoholförslag

GENÈVE Sverige lyckades inte få sitt förslag i WHO om en global strategi mot alkoholmissbruk antaget. Det fälldes av främst Kuba vid omröstningen i världshälsoförsamlingen i onsdags.

Svenska förslaget att ta fram en global åtgärdsplan för att minska skadlig alkoholkonsumtion blev rena dynamiten för några alkoholproducerande länder. Bland andra Kuba och andra karibiska länder som såg sin rom-industri hotad om förslaget skulle röstas igenom.

Förslaget stöddes av flera länder, men hade behövt alla ledamöters stöd.
– Vi försökte tillmötesgå de länder som protesterade. Vi gjorde ändringar och tog bort formuleringar. Men Kuba släppte inte en tum. De hittade hela tiden nya invändningar, säger Karin Nilsson-Kelly, departementssekreterare vid socialdepartementet, till Svenska Dagbladet.

För Kuba är rom femte viktigaste inkomstkälla. Men Oscar Léon González på Kubas utrikesdepartement säger till SvD att den främsta invändning man har mot förslaget är att det ”bara blir ännu ett FN-papper som ingen bryr sig om”.
Han uppfattar också alkoholproblem främst som ett i-landsproblem.

– Många människor kan inte förstå att Sverige driver alkoholfrågan så hårt när människor ligger och dör i aids, tuberkulos och malaria i deras länder, säger Oscar Léon González till SvD.

Optimister ser ändå att konflikten lett till att alkoholfrågan fått internationell uppmärksamhet och att fler länder ser den som viktig. En WHO-rapport listade nyligen alkohol som världens femte viktigaste riskfaktor – och i i-länder den tredje viktigaste efter rökning och högt blodtryck – till sjukdomar och för tidig död. Och i Europa, med högst alkoholkonsumtion i världen, så menar allt fler att det behövs en strategi mot exempelvis ungdomars råsupande.

Folkhälsominister Maria Larsson (kd) sade vid ett möte i Växjö samma dag att Sverige ska fortsätta att väcka förslaget. Härnäst kan alkoholfrågan tas upp vid WHO:s styrelsemöte i januari 2008.

Etiketter:

Annonser