Kritik mot ökad System-försäljning

STOCKHOLM Systembolagets fortsatta försäljningsökning av sprit, öl och vin börjar oroa hälsomyndigheter. Folkhälsoinstitutet varnar nu för ökade alkoholskador om rekordförsäljningen fortsätter.

– Nu har vi nått en gräns där Systembolaget måste avhålla sig från att uppmuntra till en ännu mer ökad försäljning, säger Gunnar Ågren, generaldirektör på Folkhälsoinstitutet, till Svenska Dagbladet.
Alkoholskador visar på en svagt ökande tendens som för honom orolig.

April blev en rekordmånad med 10,8 procents ökad försäljning, mätt i ren alkohol, som Drugnews tidigare rapporterat. Och årets fyra månader ökade den 6,1 procent, jämfört med samma period ifjol.

Ökningen har tidigare mest applåderats av försvarare av restriktiv alkoholpolitik då den skett samtidigt som införseln och näthandeln minskat och konsumtionen gått ner åren 2005-2006. Och detta utan att alkoholskatter sänkts.

Men som även alkoholforskarna på Stockholms universitet noterat, så finns tecken på att konsumtionen nu börjar gå upp igen, + 3 procent första kvartalet, enligt Sorad. Medan införsel- och smugglingstatistik är mer osäker.

Tydlig är dock Systemets försäljningsökning – hushållens ökade disponibla inkomster och fler gränshandlande norrmännen är faktorer som driver på alkoholförsäljningen.

Men Gunnar Ågren på folkhälsoinstitutet menar att även systembutiker med självplock och ökade öppettider uppmuntrar konsumtion alltför mycket. Han påminner om Systembolagets sociala ansvar och menar att regering och riksdag måste agera om tillgänglighet och försäljning av alkohol fortsätter öka.

Folkhälsominister Maria Larsson (kd) säger till TT att hon i dagsläget inte ser någon anledning till agera mot Systembolagets försäljning. Hon tycker det är positivt att försäljningen ökar i systembutikerna så länge som införseln minskar och totalkonsumtionen går ner.

Etiketter:

Annonser