Farc ändrar strategi i Colombia

BOGOTA Efter två attentat de senaste dagarna mot polis och militär, som skördat 19 människoliv, är det uppenbart att vänstergerillan Farc har bytt strategi i det colombianska knarkkriget. Civila offer undviks i högre grad, medan regeringens säkerhetsstyrkor har blivit viktigare mål.

Tio militärer dödades i torsdags i provinsen Valle del Cauca i västra Colombia när delar av en fordonskolonn sprängdes i luften av en utplacerad bomb. Soldaterna var på plats för att bekämpa Farcs verksamhet i regionen.

Dagen före dödades nio poliser i nordöstra Colombia i provinsen Santander när deras fordon sprängdes av vänsterrebeller. Polisernas uppgift var att ge skydd åt bönder som jobbar med att rensa bort illegala kokaodlingar för hand. Även det attentatet får Farc skulden för.

Colombianska tidningen El Tiempo skriver att Farcgerillan efter sin nionde konferens i januari i år delvis har ändrat inriktning. Uppfattningen att gerillan bör skona civila för att öka sina möjligheter till framtida förhandlingar med regeringen ska ha fått starkare stöd än den gamla ståndpunkten att Farc ska visa styrka även om oskyldiga drabbas.

De senaste månaderna finns flera exempel på att civilbefolkningen förvarnats när bomber, riktade mot polis och militär, placerats ut på vägar. Agerandet ses som tecken på att Farc vill få mer politiskt inflytande och tona ned terroriststämpeln.

I veckan cirkulerade ett dokument från gerillan som upprepade att Farc kan tänka sig att förhandla med regeringen för att få slut på konflikten. Och man vill utväxla kidnappningsoffer mot fängslade gerillamedlemmar. I dokumentet betonades också att det pågår ett arbete med att stärka Farcs kommunistiska parti för framtiden.

De senaste 20 åren har annars gerillans verksamhet mest handlat om att göra lönsamma narkotikaaffärer. Colombia är världens mest kokainproducerande land. Sedan år 2000 har dock odlingar av koka, en viktig ingrediens i kokain, minskat med drygt 50 procent efter att regeringen med hjälp av USA gjort det svårare för narkotikaligorna.

Etiketter:

Annonser