”Avkriminalisera bruk av narkotika”

STOCKHOLM Kriminaliseringen av eget bruk bör tas bort. Det föreslår fyra riksdagsledamöter i vänstern i en drogpolitisk rapport. ”Det har blivit för mycket repressiva inslag och för lite socialpolitik i narkotikadebatten”, säger riksdagsledamoten Lena Olsson (v) till Drugnews.

– Innehav och att sälja narkotika ska vara kriminellt, men inte förbjudet att ha i kroppen. Vi tror inte att man uppnår nollvision som det talas mycket om genom att kriminalisera missbrukaren, säger hon.

De som står bakom rapporten ”Knarkare är också människor” är förutom Lena Olsson även Elina Linna, Eva Olofsson och partiets gruppledare i riksdagen Alice Åström, de är ledamöter i socialutskottet respektive justitieutskottet.

De tycker att drogdebatten domineras för mycket om straff. Samtidigt som missbruksvården är undermålig och eftersatt. Polisen är alltför inriktad på tillslag mot enskilda missbrukare för att få upp statistiken, vilket en studie pekat på, och är en direkt följd av kriminaliseringen av eget bruk, uppgav nyligen Alice Åström. Hon menar även att en del missbrukare drar sig för att söka hjälp eftersom de då måste erkänna ett brott.

Förslaget får kritik av Riksförbundet narkotikafritt samhälle som anser att en orsak till att få använder droger i Sverige är just polisens möjlighet att försvåra missbruk.
– Egentligen vilar förslaget på en holländsk hållning som öppnar frizoner för droger och åtalsunderlåtelse för innehav för eget bruk. Hur många gram ska man förbise med? Det kan bli en utveckling som leder åt helsike, säger Per Johansson, förbundssekreterare på RNS, till Drugnews.

V-riksdagsgruppens rapport läggs fram på en konferens som vänsterpartiet anordnar på fredag. Avsikten är att ta fram underlag för ett nytt drogpolitisk program i partiet. Vänsterpartiet var emot konsumtionsförbudet som infördes 1988 och skärptes 1993 för att möjliggöra drogtester.

Vid konferensen ska rapporten diskuteras, men det blir också föredrag om behandling, ungdomars missbruk och drogproblem ur ett folkhälsoperspektiv. Även nationella narkotikasamordnaren Björn Fries medverkar.

• Inför valet i höstas uppgav Ingrid Burman, tidigare ordförande i socialutskottet (v), att vänsterpartiet inte stödde konsumtionsförbudet, men backade senare.

Etiketter:

Annonser