Svensk vinskatt i EU-domstol

LUXEMBURG Sverige gynnar inhemska bryggerier genom att ha högre skatt på vin än öl, beskyllde EU-kommissionen svenska regeringen för i förhandlingen i EU:s domstol i tisdags.

EU har stämt Sverige och anser att skatterna på starköl och vin är alltför stora. Svenska ölskatten sänktes 1997 med 40 procent efter ökad resandeinförsel från Danmark. Vinskatten sänktes i december 2001 efter påpekande av EU-kommissionen, men bara med 18,8 procent.

Priser och försäljningsstatistik granskades minutiöst när den utdragna tvisten togs upp vid en muntlig förhandling i Luxemburg.

Svenska regeringens representanter ansåg att skatteskillnaden på öl och vin inte spelar stor roll.
– Skillnaden är så liten att den inte påverkar konsumentens val, säger Karin Wistrand, ämnesråd på utrikesdepartementet som deltog vid processen, till TT.

Sverige hävdar att även om skatterna vore lika för dryckerna så skulle vin ändå vara dubbelt så dyrt per liter. Snittpriset för en liter vin är idag drygt 65 kronor och en liter starköl 30 kronor. Men EU-kommissionen menar att konsumenten snarare väljer mellan ett glas vin eller ett glas öl, och då blir skatteskillnaden tydligare.

Regeringen anser att konsumtion och val av dryck inte bara styrs av skatteförändringar utan även väder och annat. En het sommar kan leda till ökat öldrickande och införandet av lådviner följdes av markant högre vinkonsumtion.

Det är osäkert om ett avgörande från EU:s domstol kommer före årsskiftet.

• Fotnot: Öl under 2,8 volymprocent alkoholbeskattas inte i Sverige. För maltdrycker med högre halt är alkoholskatten 1:47 kronor per liter och volymprocent. För vin mellan 8-15 volymprocent alkohol är skatten 22:08 kr/liter. För starkvin (15-18 procent) är skatten 45:17 kr/litern.
För sprit är skatten 501:41 kr/liter ren alkohol (cirka 200 kr/liter för 40-procentig sprit). Källa: Finansdepartementet och Punkt.se

Etiketter:

Annonser