Stökigt valborgsfirande

SVERIGE Valborgsfirande i landet blev stökigt med mycket fylleri och bråk. Stora mängder alkohol beslagtogs av polisen från ungdomar och hälldes ut.

Som fruktat blev valborgshelgen stökig. Trots föräldravandringar, fler poliser och fältarbetare i beredskap. Enligt en enkät på sajten Lunarstorm hade varannan tonåring 15-18 år planerat att ”supa sig full”. Två av tre kommuner har problem med ungdomsfylleri kring valborg och av dessa hade nio av tio i år förberett riktade insatser, exempelvis vuxenvandringar, enligt en undersökning av Ungdomens nykterhetsförbund.

Maria ungdomsmottagning i Stockholm tvingades ett tag under natten stänga på grund av överbeläggning med berusade ungdomar. Ännu på tisdagsmorgonen var 34 unga intagna. I Uppsala omhändertogs ett hundratal personer, många av dem var i 15-16-årsåldern. I Dalarna tog ett 20-tal personer omhand och mängder av sprit beslagtogs, rapporterar TT.

I Skåne greps 26 personer för misshandel och 33 togs omhand för fylleri. I Malmö var det till en början lugnt, men fylleri tilltog och socialarbetare rapporterar att mängder av illegal alkohol florerade. I Halland blev en polis biten i benet när han skulle ta hand om en 17-årig berusade pojke.

I Västra Götaland greps ett tiotal personer för misshandel och 60-tal för fylleri. Under valborgsnatten fick polisen i Umeå ta in 19 berusade för tillnyktring och fyra i övriga länet. Tre rattfyllerister och tre drograttfyllerister upptäcktes, enligt Västerbotten-kuriren.
En 23-årig man greps 1 maj misstänkt för att ha kört ihjäl två cyklister i värmländska Molkom under valborgskvällen och sedan ha smitit från platsen.

Anmälningar om våldtäkter inkom bland annat i Lund, Göteborg, Motala, Sandviken och Linköping. En 15-årig pojke anhölls i Västmanland missänkt för att ha tafsat på en 13-årig flicka.
Västeråspolisen hade en intensiv valborgsmässoafton med 409 ärenden, vilket är nära dubbelt så mycket som en vanlig fredagskväll. En 18-årig man och hans syster greps misstänkta för att ha sålt sprit i en närbutik, enligt polisuppgifter till Expressen.

Flera skadegörelser anmäldes i hela landet vid månadsskiftet. Näringslivets hus i Stockholm attackerades 1-majs morgon av ett 20-tal personer som krossade fönster, smetade färg på väggarna och kastade flaskor med brännbart innehåll mot huset. På kvällen greps ett 50-tal ungdomar på Södermalm efter kravaller. Bland annat krossade maskerade ungdomar skyltfönster.

Etiketter:

Annonser