Alkohol som utvecklingshinder

STOCKHOLM Alkohol är ett hinder för utveckling och fattigdomsbekämpning. Det framförde flera experter vid en konferens i Stockholm om alkohol och global utveckling i fredags, anordnad av Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet.

– Alkoholen är ett hot mot utveckling i fattiga länder. Alkoholen i ett svenskt perspektiv, i ett europeiskt perspektiv och i ett internationellt perspektiv handlar om solidaritet. Vi ska ha en solidarisk alkoholpolitik, sade Eva-Britt Svensson Europaparlamentariker (v) i sitt inledningstal på konferensen som samlade över hundra deltagare.

WHO listar alkoholmissbruk i en kommande rapport som en av ”the top five killer”. I några utvecklingsländer är den främsta enskilda faktorn till sjukdom och för tidig död. Och dessutom en bidragande orsak till spridning av hiv/aids, våld och trafikolyckor som i sin tur orsakar skador, sjukdomar och dödsfall.

Exempelvis Sydafrika har ett dryckesmönster med berusningsdrickande som har förödande hälsoeffekter berättade Neo Morojele, psykolog och biträdande chef för en alkohol- och drogforskningsenhet i landet. Vart 25:e barn föds med alkoholskador och var femte sydafrikan som vårdas för missbruksproblem är under 20 år.
Alkoholrelaterade sjukdomar intar efter hiv (och andra sexuellt överförbara sjukdomar) och våld topplats i sjukstatistiken. Men alkohol bidrar även till många indirekta skador, exempelvis hiv/aids på grund av ökat sexuellt risktagande och försvagat immunförsvar.

Andra experter berättade om södra Afrika, Sri Lanka och hur WHO behöver frivilligorganisationer i hälsoarbetet. Om hur alkoholens roll ofta helt glöms när global utveckling diskuteras – både av biståndsorganisationer, Sida och FN.

Statliga Vin&Sprit aggressiva marknadsföring för Absolut Vodka utomlands, bland annat i utvecklingsländer, togs också upp som exempel hur Sverige medverkar till att förvärra problemen. I boken ”Absolut Avslöjande”, som släpps på lördag, redovisas hur Absolut Vodka lanseras som ”västerländsk lyxprodukt” i hela världen.

”Regeringen har som ägare all andledning att kontrollera att Vin & Sprits vinstintressen i utvecklingsländerna inte motverkar målen i svensk biståndspolitik”, skriver sydafrikanska alkoholforskaren Dr Neo Morojele och Sofia Modigh, NBV:s ordförande, i en debattartikel i Göteborgs-Posten.

• Konferensen var del i NBV:s folkbildningsarbete kring alkohol som utvecklingshinder.

Etiketter:

Annonser