Behandlingshem stängs efter kritik

MÖLNDAL Privata behandlingshemmet Baggershus ska stänga sina vård- och behandlingsavdelningar efter mediagranskningen, meddelar vd:n för ägarföretaget Baggium. Samtidigt avslöjas att även ungdomar mot reglerna låsts in.

Efter uppgifter i programmen SR Kaliber och SVT Västnytt om att rasism och våld förekommit och outbildad personal rekryterats på behandlingshemmet som tar emot unga invandrarpojkar med sociala problem och ensamkommande flyktingbarn, så väljer ledningen att stänga några avdelningar.

Pressen från media är alltför massiv, menar man för att elevers skydd och integritet ska kunna säkras.
– Med fokus på våra ungdomars behov och självklara rätt till personlig säkerhet väljer vi därför att stänga Baggershus behandlingsavdelningar då vi inte längre kan ansvara för den vård och behandling vi utlovat, meddelar vd Jonny Nordqvist i ett pressmeddelande.

De 15 eleverna kommer att placeras på andra behandlingshem och förhandlingar har inletts med facket om uppsägningar av 30 anställda.

Men Jonny Nordqvist fortsätter att tillbakavisa uppgifterna om missförhållanden och säger att radio- och TV-programmen ska anmälas för osaklighet till Granskningsnämnden. Även personal som i programmen vittnat om övergrepp ska Baggium anmäla för underlåtenhet att inte anmält det enligt socialtjänstlagen.

Nu kommer även uppgifter om att Baggershus söder om Göteborg även tidigare har haft en låst avdelning som kallades ”sanktionen”. Där placerades ungdomar som på olika sätt misskött sig, enligt SR Kaliber.
Det strider mot reglerna då det bara är Statens institutionsstyrelse som får låsa in ungdomar.

Även dessa uppgifter förnekar vd Jonny Nordqvist. Han anser att de elever och den personal som påstår det ljuger.

Baggium är en av landets största privata vård- och behandlingskoncerner med verksamheter i Västsverige och Skåne.

Etiketter:

Annonser