Satsningar på rättsväsende i vårbudget

STOCKHOLM Stora satsningar på rättsväsendet och förebyggande alkohol- och narkotikapolitiska åtgärder finns med i alliansregeringens vårproposition. Men Mobilisering mot narkotika och Alkoholkommittén ska läggas ner.

De flesta av förslagen i vårbudgeten som offentliggjordes i måndags har redan läckt ut.
Polisens anslag höjs med 875 miljoner kronor i år och 495 miljoner nästa år för ökad närvaro och synlighet. Målet är 20 000 poliser år 2010, längre straff för grova våldsbrott och fler platser i kriminalvården.
Även åklagarmyndigheten tillförs 47 miljoner kronor extra i år för att korta handläggningstiderna, särskilt för ungdomsbrott.

Resurser för drogförebyggande insatser för bland annat barn och ungdomar vill regeringen höja till nära 260 miljoner kronor per år perioden 2008-2010. I torsdags beviljade dessutom regeringen nära 194 miljoner kronor som stöd i drogförebyggande insatser för i år. Bland annat till frivilligorganisationer och kommuner att söka via länsstyrelserna för lokala drogsamordnare, projekt och insatser för barn till föräldrar med missbruk, psykisk ohälsa eller där våld och övergrepp förekommer.

Inom den uppmärksammade psykiatrin vill regeringen satsa 500 miljoner kronor extra i år, lika mycket nästa år och 250 miljoner år 2009 för att förstärka tillgänglighet och kvalitén i vården. Men psykiatrisamordnaren Anders Milton ansåg att resursbehovet var betydligt större.

– Jag noterar att regeringen anser att drogmissbruket är ett problem som
det kostar pengar att göra någonting åt. Hur mycket man avsätter i
förhållande till tidigare år kan diskuteras, men regeringen vill i alla fall
göra något, säger Per Johansson, förbundssekreterare i Riksförbundet narkotikafritt samhälle till Drugnews.

Regeringen har beslutat att lägga ner Alkoholkommittén och Mobilisering mot narkotika. Men vad som kommer istället är än så länge höljt i dunkel, enligt Per Johansson.

• I fredags debatterade i riksdagen folkhälsominister Maria Larsson (kd) och hennes föregångare på posten Morgan Johansson (s) narkotikapolitik och särskilt kommittéernas nedläggning.
Under en stundtals het debatt anklagade Morgan Johansson borgerliga regeringen för att nedläggningen slår sönder ett fungerande arbete. Och varnade för att kompetens kommer att skingras och att drogutvecklingen åter kan börja vända åt fel håll.
– Det är hafsigt. Det är slarvigt. Det kommer allvarligt att försvåra det förebyggande arbetet framöver, sade Morgan Johansson.
Han frågade också vad regeringen gör åt en ökande missbruksvåg av kokain.

Maria Larsson sade att hon också oroas över signaler om ökat missbruk. Men att nu regeringen satsar mer resurser och eftersträvar en långsiktigt hållbar struktur där befintliga myndigheter ska överta Alkoholkommitténs och Mobilisering mot narkotikas arbete.

Etiketter:

Annonser